Smanjiti porez na zarade sa 70 na 50 odsto

Udruženje "Poslodavac"

Smanjiti porez na zarade sa 70 na 50 odsto

Društvo -
Te stimulativne mere bi smanjile troškove poslovanja što bi uticalo na povoljnije uslove i stvorilo ambijent za otvaranje novih radnih mesta, a takođe prevelo određeni broj poslodavaca iz "crne" u zonu legalnog poslovanja

BEOGRAD - Udruženje "Poslodavac" predložilo je smanjenje poreza na zarade i doprinose za obavezno socijalno osiguranje sa sadašnjih blizu 70 na 50 odsto, u cilju sprečavanja rada "na crno".

Te stimulativne mere bi smanjile troškove poslovanja u delu koji se odnosi na zarade zaposlenih, što bi uticalo na povoljnije uslove poslovanja i stvorilo ambijent za otvaranje novih radnih mesta, a takođe prevelo određeni broj poslodavaca iz "crne" u zonu legalnog poslovanja.

Udruženje "Poslodavac" podseća na podatak Međunarodne organizacije rada, prema kojem poslodavci godišnje u svetu ostvare profit u iznosu od 3,2 milijarde dolara od rada "na crno", pri cemu su građani i zaposleni predmet radne eksploatacije.

Udruženje se zalaže za poštovanje odredaba Zakona o radu i drugih propisa koji regulišu rad i radne odnose i podseća da je pokrenulo inicijativu kod Vlade Srbije da se problem "sive" ekonomije uredi donošenjem zakona o sprečavanju obavljanja neregistrovane delatnosti.

Donošenje tog zakona bi u znatnoj meri doprinelo uvođenju velikog dela nelegalnog poslovanja u sistem naplate poreza i smanjenju nelojalne konkurencije poslodavcima koji i u vremenu otežanog poslovanja i ugrožene likvidnosti insistiraju na poštovanju zakona.

Udruženje "Poslodavac" okuplja blizu 43.000 privrednih društava i preduzetnika, koji zapošljavaju više od 500.000 radnika na teritoriji Srbije.

Među članicama tog Udruženja su MK Grupa, ITM Grupa, Srbijagas, kompanije Delta holding, ABS Minel, Interkomerc, SAGA i drugi, navedeno je u saopštenju "Poslodavca".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track