Najnovije vesti

MINISTAR PROSVETE IZ ŠKOLA IZBACUJE PECIVA I GRICKALICE: Šarčević uvodi školsko voće i mleko!
Foto: Zorana Jevtić

REFORMA ISHRANE

MINISTAR PROSVETE IZ ŠKOLA IZBACUJE PECIVA I GRICKALICE: Šarčević uvodi školsko voće i mleko!

Društvo

Pekare i prodavnice brze hrane mogle bi uskoro da budu "proterane" iz srpskih škola, a da njihovo mesto zauzme zdrava hrana, jer je ministar prosvete Mladen Šarčević formirao tim koji će se baviti reformom ishrane đaka.

Prvi korak ka tome je prikupljanje podataka o tome koliko škola ima kuhinju, gde su one u upotrebi, a gde je potrebno renoviranje i nabavka opreme.

Šarčević kaže da će učiniti sve da ishrana dece u školama bude potpuno u sistemu prosvete - kroz školske kuhinje, ugostiteljske škole ili restorane đačkih i studentskih centara, u kojima bi se spremali obroci i za škole.

"Samo ako se sve radi u okviru našeg sistema, možemo stvari da držimo pod kontrolom. Ne može da hrani decu neko ko se time nikada ranije nije bavio. Ispravnost mora da se podrazumeva, ali da se vodi i više računa o kvalitetu", kaže Mladen Šarčević i dodaje da su poseban problem javne nabavke, koje obavezuju školu da uzme najjeftiniju ponudu.

Škole imaju kuhinje, ali nema ko da kuva

Šarčević kaže da je počela evidencija u školama, kako bi se utvrdilo koliko ih je spremno da priprema hranu za svoje đake. Prvi rezultati, za Beograd, kažu da 72 odsto osnovnih škola ima kuhinju, ali tek polovina od tog broja je u upotrebi. U ostalima ili nedostaje oprema ili nemaju kuvarice i servirke. Zasad su anketom o ishrani učenika obuhvaćene 773 škole širom Srbijie.

Školsko voće i mleko

foto: Zorana Jevtić

On najavljuje i projekat promocije zdrave hrane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, gde će se uvesti "školsko voće" i "školsko mleko".

"Pokušaćemo da za deo učenika nabavimo voćne i mlečne užine potpuno besplatno, a za ostale po najnižim cenama. Biće to namirnice najvišeg kvaliteta, zdrave i hranljive", najavljuje Šarčević.

"Želimo da decu učimo koliko je važna zdrava ishrana, a ne da im u školama prodajemo čips i slatkiše. Nemam ništa protiv peciva, ali u kontrolisanim količinama", dodaje on.

To je velika tema

On je i danas, na manifestaciji "Đaci vas mole, usporite pored škole" ponovio da će se sistematski rešavati pitanje ishrane dece u Srbiji.

"To je velika tema, moramo da vidimo ko tu šta radi, zašto se hrana nabavlja kroz javne nabavke, šta tu mora da se izuzme. Sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem sam dogovorio da nam daju stručnjake za pitanje zaštite hrane, a takođe radimo projekat u koji će se država uključiti, a to je besplatno đačko voće i mleko", rekao je Šarčević.

foto: Fonet

Roditelji da ne kupuju deci čips i slatkiše

Na pitanje da li to namerava da izbaci čips i slatkiše škola , Šarćević je novinarima rekao da je namera uvođenje zdrave ishrane za decu, ali da je to dvosmerna priča, jer treba naterati roditelje da im ne kupuju čips i slatkiše.

"Mi smo počeli sistematski da rešavamo pitanje ishrane dece, ja mogu za medije da napravim mnogo trik akcija da to bude šareno, ali to neće rešiti problem koji je veoma složen", rekao je Šarčević novinarima.

Navodi, da je kroz projekat "Horizont 2020" započet program evidencije koliko je škola spremno da priprema hranu za svoje djake i da je već obuhvatio 737 škola,a da će ih biti još oš 25 škola u okviru ovog pilot projekta.

Kurir.rs/Novosti

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Jelenin ubica i njegov pakleni plan?

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...