Ministarstvo: Overiti knjižice deci i trudnicama
Foto: Marina Lopičić

Ministarstvo: Overiti knjižice deci i trudnicama

Društvo -
Ministarstvo zdravlja uputiće RFZO preporuku da se deci, studentima do 26 godine, ali i trudnicama omogući overa knjiižica iako njihovim članovima porodice poslodavci ne uplaćuju redovno doprinose za zdravstveno osiguranje

BEOGRAD - Ministarstvo zdravlja uputiće Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) preporuku da se deci, studentima do 26 godine, ali i trudnicama omogući overa knjiižica iako njihovim članovima porodice poslodavci ne uplaćuju redovno doprinose za zdravstveno osiguranje, najavila je danas pomoćnica ministra zdravlja Dubravka Šaranović.

Šaranović je povodom saopštenja zaštitnika građana u kome se navodi da RFZO krši pravo deteta na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu kada odbija da overi zdravstvene knjižice deci čijim članovima porodica poslodavci ne uplaćuju obavezno zdravstveno osiguranje, da je ministarstvo uvažilo preporuku i da će mišljenje proslediti RFZO.

"Ministarstvo će dati i dodatnu preporuku da se knjižice overe i trudnicama, tačnije ženama pre porođaja i 12 meseci nakon porođaja, odnosno da se za njih, kao i kod dece promeni osnov osiguranja ukoliko njihovim članovima porodice poslodavac ne uplaćuje redovno doprinose", kazala je ona.

Šaranović je kazala da prema članu 22 Zakona o zdravstvenom osiguranju to pravo, osim trudnica, dece, školaraca, treba da imaju i studenti na redovnom školovanju do 26 godine zivota.

Takođe, i deca poljoprivrednika, koji ne plaćaju redovno porez treba da imaju pravo na osiguranje, odnosno overu knjižica.

Prema njenim rečima, fond bi trebalo da uvaži preporuku zaštitnika građana i mišljenje Ministarstva zdravlja.

Zaštitnik građana ukazao je danas da RFZO krši pravo deteta na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu kada odbija da overi zdravstvene knjižice deci čijim članovima porodica poslodavci ne uplaćuju obavezno zdravstveno osiguranje.

Zaštitnik građana smatra da pravo deteta ne može zavisiti od (ne)izvršavanja obaveza trećih lica."Ono je zajemčeno Ustavom Republike Srbije, te je obaveza države da neposredno snosi i troškove ostvarivanja ovog prava ako ne može da obezbedi finansijsku disciplinu obveznika doprinosa", nagvedeno je u saopštenju zaštitnika građana.

Dodaje se da će u svim budućim slučajevima Fond će overavati zdravstvene isprave dece koja su prijavljena na zdravstveno osiguranje kao članovi porodica osiguranika i u slučajevima kada obveznici doprinosa za zdravstveno osiguranje nisu izvršili uplatu, odnosno započeli sa uplatom doprinosa.

Fond će, takođe, bez odlaganja započeti sa identifikovanjem obveznika doprinosa za zdravstveno osiguranje koji nisu izvršili svoje obaveze uplate doprinosa.

Poreskoj upravi Ministarstva finansija RFZO će redovno podnositi prijave, odnosno dostavljati podatke o poslodavcima koji krše zakonsku obavezu uplate doprinosa, kaže se u preporukama Zaštitnika građana upućenih Republikom fondu za zadravstveno osiguranje.

Iz fonda saopštavaju da je prema zakonu Poreska uprava jedina nadležna institucija za kontrolu, prikupljanje i naplatu poreza i doprinosa i da podatke o dužnicima fond dobija od Poreske uprave.

Kada je u pitanju overa knjižica deci, u RFZO navode da je fond i ranije pokušavao da reši ovo pitanje i da očekuju da im Ministarstvo zdravlja dostavi u što kraćem roku stav po tom pitanju.

Kako su ranije saopštili predstavnici RFZO, uslov za overu knjižica osim izbranog lekara koga je izabrao veći broj građana je i da poslodavci redovno uplaćuju radnicima doprinose za zdravstveno osiguranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track