Srđa Popović imenovan za rektora najstarijeg univerziteta u Škotskoj!
Foto: Zorana Jevtić

PRIZNANJE ZA OSNIVAČA OTPORA

Srđa Popović imenovan za rektora najstarijeg univerziteta u Škotskoj!

Društvo -

Aktivista i jedan od osnivača Otpora Srđa Popović izabran je na visoku funkciju škotskog univerziteta Sent Endruz, javlja BBC.

Studenti univerziteta u gradu Sent Endruz izabrali su Popovića za rektora, koji je na škotskim univerzitetima predsednik univerzitetskog suda i predsedava sastancima na kojima se donose odluke od raspodele budžeta do akademskih politika.

foto: Printscreen BBC

Popović, koji je osnovao i nevladinu organizaciju Kanvas (Centar za primenjenu nenasilnu akciju i strategiju), bio je kandidat za rektora na predlog studenta Džejmija Rodnija, koji je pročitao njegovu knjigu "Mustra za revoluciju".

Na glasanju studenata, Popović je dobio više glasova od bivšeg lidera Škotske liberaldemokratske partije Vilijama Renija.

BBC navodi da je Popovića ubedilo da bude kandidat to što je na toj funkciju bio i komičar Džon Kliz iz Montija Pajtona.

"Čitav život volim Monti Pajton i njihov apsurdan humor je nešto što je inspirisalo moju kreativnu taktiku protesta", rekao je Popović.

Univerzitet Sent Endruz u istoimenom gradu osnovan je 1413. godine i najstariji je u Škotskoj, a treći najstariji u zemljama engleskog govornog područja u svetu.

Jedan od bivših rektora je bio i Radjard Kipling.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Najmisterioznija osoba porodice Marjanović uskoro pred sudijom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track