OPASNO: Nadzor i vanredna vakcinacija zbog smrtonosnih malih boginja
Foto: Shutterstock

Pojačane lekarske kontrole

OPASNO: Nadzor i vanredna vakcinacija zbog smrtonosnih malih boginja

Društvo -

Na Kosmetu raste broj zaraženih, jedna beba umrla, a obolele su osobe koje nisu imunizovane

Zbog epidemije malih boginja, koja je zabeležena posle 16 godina na Kosmetu, i velike opasnosti da se proširi na celu Srbiju započeti su pojačan nadzor i vanredna vakcinacija, za početak u Gračanici i okolini.

Beba od 16 meseci umrla je od malih boginja, broj zaraženih u Kosovskoj Mitrovici prešao je 130, a u Prištini je obolelo više od 100 ljudi. Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica prijavio je Institutu „Batut“ četvoro obolelih koji se nalaze na bolničkom lečenju, dok je osam osoba bilo u dodiru sa obolelima, preneo je RTS.

- Reč je o osobama koje su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane, koje su hospitalizovane, ali su u dobrom opštem stanju. Trinaestog oktobra prijavljen je slučaj u Vranju s teritorije opštine Bujanovac. Analize su u toku i pošto je osoba bila u kontaktu sa obolelima u Prištini, može se očekivati da to bude slučaj morbila - rekla je dr Goranka Lončarević, epidemiolog Instituta „Batut“.

Lončarevićeva upozorava da je Srbija u riziku da se bolest rasplamsa:

- U Rumuniji su bila 43 smrtna ishoda, epidemija je u Makedoniji, Austriji i rizik od transmisije postoji, posebno u ovom jesenjem periodu.

Epidemiolozi upozoravaju da nismo kolektivno zaštićeni jer je ukupni procenat vakcinisanog stanovništva daleko od zadovoljavajućeg. Najmanje vakcinisanih je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track