100 NAJ PREDUZEĆA: NIS na vrhu, najveći gubitaš Srbijagas
Foto: Stefan Jokić

Izveštaj APR

100 NAJ PREDUZEĆA: NIS na vrhu, najveći gubitaš Srbijagas

Društvo -

Najbolji rejting u zemlji imao je koncern „Bambi“

Najprofitabilnije preduzeće u 2016. godini bila je „Naftna industrija Srbije“, najveća kompanija bila je „Elektroprivreda Srbije“, najbolji rejting u zemlji imao je koncern „Bambi“, a najveće ukupne gubitke imalo je javno preduzeće „Srbijagas“.

Ovo je juče objavila Agencija za privredne registre u izveštaju „100 naj privrednih društava u 2016. godini“.

- Sto najuspešnijih preduzeća ostvarila su jednu trećinu ukupnih pozitivnih rezultata srpske privrede, angažovali su polovinu kapaciteta poslovne imovine i kapitala u zemlji, dok je istovremeno sto najneuspešnijih akumuliralo više od polovine ukupnih gubitaka privrede - rekla je Ružica Stamenković, registratorka u APR.

Na listama uspešnih najviše je bilo onih koje rade u oblasti trgovine, prehrambenoj industriji i telekomunikacijama, dok su najveću poslovnu imovinu i najveći kapital u 2016. i dalje imale kompanije koje posluju u oblasti snabdevanja električnom energijom, gasom i parom.

Kompanija s najvećim brojem zaposlenih prošle godine bio je EPS sa 27.627 radnika, „Pošta Srbije“ imala je 14.944, u Infrastrukturi „Železnica Srbije“ radilo je 9.637 ljudi, dok su više od 8.000 radnika imali „Merkator S“, „Delez“ i „Telekom“.

Kurir / E.K.

Foto: Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track