(FOTO) SVEČANOST: Dačić dodelio diplome i mladim diplomatama objasnio šta je to diplomatija!
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministarstvo spoljnih poslova

(FOTO) SVEČANOST: Dačić dodelio diplome i mladim diplomatama objasnio šta je to diplomatija!

Društvo -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je danas diplome polaznicima Diplomatske akademije poručivši da je diplomatski poziv privilegija malobrojnih da na najbolji način prezentuju svoju zemlju.

Šef srpske diplomatije je tokom dodele diploma u Ministarstvu spoljnih poslova rekao da svaki diplomata svojim svakodnevnim radnim angažmanom treba jasno i odlučno da kaže šta je stav Srbije, ali i da pokaze da postoje "crvene linije" preko kojih ne može da pređe.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova

"Diplomatija je najbolji način da (diplomate) pokažu koliko vole svoju zemlju, kako da prezentuju sve njene prednosti i da na jednako dobar način objasne i njene nedostatke, vodeći pri tom računa da u svakoj situaciji zaštita interesa otadžbine nema alternative", kazao je on.

On je rekao da Srbija ima jasno utvrđene spoljnopolitičke prioritete koje diplomatija sprovodi, a među kojima su od posebne važnosti očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i unutrašnje stabilnosti, kao i jačanje bilateralnih odnosa svim zemljama sveta.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Dačić je dodao da su prioriteti srpske diplomatije unapređenje odnosa sa susedima, važnim međunarodnim partnerima kao što su Rusija, Kina, SAD, EU, ali i sa zemljama afričkog kontinenta, latinoameričkim i arapskim zemljama.

"Želim da naglasim da je Srbija spoljnom politikom koju vodi ojačala svoj ugled i na regionalnom, i na evropskom, i na medjunarodnom planu. Svojim postavljanjem i aktivnim delovanjem u ovom delikatnom delu evropskog kontinenta, kao što je Zapadni Balkan i Jugoistočna Evropa... uspeli smo da Srbiju etabliramo kao pouzdanog i konstruktivnog partnera", rekao je on.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Šef srpske diplomatije je naveo da je članstvo u EU još jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta, ali i podstrek zalaganju za pomirenje, jačanje medjusobnog poverenja i odnosa sa drugim državama.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Vulin kao Rambo! Ovo je kućni arsenal ministra odbrane!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track