ČADEŽ UPOZORAVA: Najveći problem privrede je odlazak radne snage
Foto: Marina Lopičić

predsednik Privredne komore Srbije o uvođenju dualnog obrazovanja

ČADEŽ UPOZORAVA: Najveći problem privrede je odlazak radne snage

Društvo -

Čadež je kazao da se zbog toga menja obrazovni sistem i uvodi dualno obrazovanje

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je juče da su glavni problemi sa kojima se suočava srpska privreda migracija radne snage, manjak investicija u sofisticirane tehnologije i IT infrastrukturu.

On je na Srpskom ekonomskom samitu objasnio da se Srbija, kao i mnoge druge zemlje, suočava s migracijom stručnjaka i izazovom kako da se to zaustavi. Čadež je kazao da se zbog toga menja obrazovni sistem i uvodi dualno obrazovanje.

Dodao je da su prvi put u novijoj istoriji u Srbiji zvanično kompanije zadužene za obrazovanje radne snage na sistematičan način, a kako je ocenio, Srbiji je potreban i set mera za prekvalifikaciju ljudi.

- Moramo više da se trudimo da privučemo projekte visokotehnoloških kompanija da ulažu u Srbiju - rekao je on.

Čadež je pozitivno ocenio to što je 50 odsto svih investicija na zapadnom Balkanu otišlo u Srbiju.

Prema njegovim rečima, potrebno je i povezivanje ekonomija u regionu kako bi se smanjili troškovi poslovanja.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković smatra da bi mnogo bolje rezultate privreda Srbije postigla kada bi se smanjila poreska opterećenja, pre svega porez na profit.

Prema njegovim rečima, i dalje ima mnogo parafiskalnih nameta, ali i plaćanja komunalnih usluga po višim cenama nego što to plaćaju građani, što ne ostavlja dovoljno mesta za ulaganje, a samim tim i za povećanje konkurentnosti.

Nebojša Atanacković

POBOLJŠATI KLIMU ZA POSLOVANJE

Privrednici cene to što Vlada hoće da poboljša klimu za poslovanje, ali mora i da umanji obaveze privredi. Onda može da računa i na domaće investitore - rekao je Atanacković.

Ukazao je da je podrška izvoznicima nedovoljno efikasna, što se može videti u primeru otežanog vraćanja PDV. Saglasio se da se mora menjati obrazovni sistem kako bi se dobili što bolji radnici.

Atanacković je ocenio da su zahtevi u procesu pristupanju EU u vezi sa zaštitom zaštitom životne sredine teško ostvarivi za još uvek siromašnu domaću privredu i da zbog toga utiču na njenu konkurenost.

Kurir / E.K.

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track