Zastava LGBT na zgradi Zaštitnika građana

Međunarodni dan ponosa

Zastava LGBT na zgradi Zaštitnika građana

Društvo -
Povodom Dana ponosa u Medija centru biće održana četiri panela na kojima će biti reči o različitim temama vezanim za prava LGBT osoba

BEOGRAD - U Beogradu će danas nizom manifestacija biti obeležen Međunarodni dan ponosa, u znak podrške LGBT osobama, prema kojima su u Srbiji i dalje prisutne netolerancija i predrasude.

Povodom tog dana, na zgradi zaštitnika građana u Beogradu biće istaknuta zastava duginih boja, simbol LGBT osoba širom sveta, a zastavu će istaći zamenica Zaštitnika građana Tamara Lukšić Orlandić i predstavnici NVO "GAYTEN-LGBT" iz Beograda Milan Đurić i Kristijan Ranđelović.

Zaštitnik građana je podsetio da je "dužnost države da garantuje ravnopravnost svih građana i da im pruži zaštitu od govora mržnje i nasilja, kao i obezbedi ostvarivanje prava na mirno i bezbedno okupljanje".

Povodom Dana ponosa u Medija centru biće održana četiri panela na kojima će biti reči o različitim temama vezanim za prava LGBT osoba.

Kako su najavili organizatori biće održani paneli "Zajedno za jednakost LGBT osoba", "Zločini iz mržnje u Krivičnom zakoniku Srbije - zašto je potreban i šta će se promeniti", "LGBT pitanja u medijima" i "Homoseksulanost i psihoanaliza: depatologizacija i ambivalencija".

Organizacija za lezbijska ljudska prava "Labris", Žene u crnom, Beograd Prajd i Kvirija centar organizuju uličnu akciju "Ćutanje nas neće zaštiti".

Performans je inspirisan činjenicom da se o LGBT osobama najčešće govori u kontekstu nasilja i diskriminacije, a da interesovanje javnosti o svakodnevnim problemima ostaje na marginama interesovanja društva.

Te organizacije ukazuju da su izolacija, strah, usamljenost, osećaj napuštenosti, krivice, stida, povređenosti, zabrinutosti samo su neka od dominantnih osećanja sa kojima se suočavaju LGBT osobe.

Uoči Međunarodnog dana ponosa predstavljeno je istraživanje "Stratedžik marketinga" u kome je navedeno da prema LGBT osobama u Srbiji još postoji velika netolerancija i predrasude.

Prema istraživanju, trećina ispitanika ne bi želela da za komšiju ima osobu drugačije seksualne orijentacije, a skoro polovina LGBT osobu ne bi želela za prijatelja.

Istraživanje je pokazalo da 68 odsto građana smatra da "Parada ponosa" služi samo da bi se paradiralo i da bi se pokazivalo drugačija seksualna orijentacija, a samo 29 odsto da se organizuje sa ciljem ukazivanja na diskriminaciju ljudi drugačije seksulane orijentacije.

Kod mladih ispitanika stavovi su nešto pozitivniji, ali ipak samo 38 odsto smatra da se "Parada" organizuje sa ciljem da se ukaže na diskrimikaciju.

Istraživanje, koje je sprovedeno u aprilu na oko 1.000 ispitanika, pokazalo je da 26 odsto građana smatra da država treba da zaštiti prava seksualnih manjina isto kao i neke druge manjine, dok 62 odsto ne deli takvo mišljenje.

U susret obeležavanju Dana ponosa juče je na Trgu Republike u Beogradu održana i akcija "Demonstracija LGBT lutaka". Tom prilikom kartonske lutke su držale transparente na kojima je pisalo "Ne tražimo posebna prava", "Upoznaj me pre nego što me zamrziš", "Ponosan što postojim"...

Akcija je sprovedena u okviru projekta "Zajedno za jednakost LGBT osoba", a to je finalna u nizu akcija koje su prethodno održane u Novom Sadu i Nišu.

Međunarodni Dan ponosa LGBT zajednice obeležava se u znak sećanja na Stounvolsku pobunu koja je bila u noći između 27. i 28. juna 1969. godine u Njujorku, kada su se LGBT osobe suprotstavile policijskoj raciji.

Taj događaj je označio početak savremenog LGBT pokreta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track