Najnovije vesti

PRETI OPASNOST OD EPIDEMIJE MALIH BOGINJA: Vakcina, pa u vrtić!
Foto: Shutterstock

Preventiva

PRETI OPASNOST OD EPIDEMIJE MALIH BOGINJA: Vakcina, pa u vrtić!

Društvo

Vakcinisanje dece je zakonska obaveza, a potvrda se izdaje zdravoj deci koja mogu biti vakcinisana inevakcinisana, s tim što za drugu grupu dece mora da postoji napomena da nisu primili vakcinu

Nevakcinisana deca moći će da idu u vrtić, saopštilo je juče Ministarstvo zdravlja. Dom zdravlja beogradske opštine Stari grad istakao je obaveštenje da nevakcinisana deca neće moći da dobiju potvrdu za kolektiv, odnosno da su zdrava.

Vesna Janjušević, direktorka Doma zdravlja „Stari grad“, izjavila je da su posle informacija da je na njihovoj teritoriji veoma mali broj dece vakcinisan MMR cepivom protiv malih boginja, rubeola i zauški odlučili da u avgustu istaknu obaveštenje o obaveznoj vakcinaciji. Ona je rekla da Gradski zavod za javno zdravlje svim domovima zdravlja šalje dopise da se radi na povećanju broja vakcinisane dece, ali da mnogi od njih nisu istakli nikakva obaveštenja.

Posle toga, reagovalo je Ministarstvo zdravlja, koje je objasnilo da je za nevakcinisanu decu potrebno da stoji napomena da nisu primili vakcinu. Kako kažu iz ministarstva, vakcinisanje dece je zakonska obaveza, a potvrda za kolektiv izdaje se zdravoj deci koja mogu biti vakcinisana i nevakcinisana, s tim što za drugu grupu dece mora da postoji napomena da nisu primili vakcinu.

- Postoje slučajevi kada deca u slučaju medicinske kontraindikacije ne mogu primiti vakcinu. Cilj je da se u datim okolnostima može pratiti koja su deca vakcinisana, a koja ne. Interes sistema u totalu je da se prati obuhvat vakcinacije zbog mogućnosti i opasnosti epidemije, za šta za sada ne postoji opasnost, jer je situacija pod kontrolom i svakodnevno se prati - rekli su u ministarstvu.

foto: Printscreen

Inače, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje da je za boravak dece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja neophodno ispuniti uslove imunizacije, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije.

U Domu zdravlja „Stari grad“ Kurir nije mogao da dobije komentar povodom saopštenja Ministarstva zdravlja. Takođe, ni u ministarstvu nismo dobili odgovor kako komentarišu potez ovog doma zdravlja.

ČINJENICE

male boginje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu

epidemije su 2017. registrovane u Rumuniji, Nemačkoj, Bugarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Španiji, Austriji

u prvih devet meseci 2017. u Srbiji je registrovano 12 slučajeva

od početka oktobra registrovano je devet slučajeva malih boginja u Srbiji

pooštrene mere epidemiološkog nadzora od 9. oktobra 2017. su na snazi

epidemija malih boginja proglašena je na teritoriji nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica

Kurir / E.K.

Foto: Printscreen, Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje na granici sa Srbijom! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...