STRAVA I UŽAS: Pacijente na Infektivnoj klinici drže u smradu i štroki
Foto: Marko Dragoslavić

Užasni uslovi

STRAVA I UŽAS: Pacijente na Infektivnoj klinici drže u smradu i štroki

Društvo -

Najteži bolesnici sa HIV i oni koji su u izolaciji smešteni su u prljavim sobama s napuklim zidovima i malterom koji otpada s plafona

U prljavim sobama s napuklim zidovima i malterom koji otpada s plafona nalaze se najteži pacijenti u Klinici za infektivne i tropske bolesti pri Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

foto: Marko Dragoslavić

Iako je ova ustanova renovirana proletos, očigledno je sređen samo deo, dok je ostatak i dalje u katastrofalnom stanju.

foto: Marko Dragoslavić

Marko Dragoslavić iz Beograda često dolazi na ovu kliniku i upućen je u uslove i izgled prostorija u njoj. On nam je ustupio fotografije na kojima se vide pacijenti koji u ruiniranom hodniku leže na pokretnim krevetima. Kako kaže, ono što rečima ni slikom ne može da se opiše jeste neprijatan miris u sobama.

foto: Marko Dragoslavić

- Najgore je odeljenje za osobe koje imaju HIV virus i one koje su u sobama za izolaciju. To su pacijenti koji samo leže i bore se za život. Sobe su u očajnom stanju, ali najgori je neprijatan miris. Juče sam ulazio u jednu od soba i unutra se osećalo kao u štali. Ovde treba pozvati inspekciju, pa da oni procene kakvi su uslovi - priča Dragoslavić.

foto: Marina Lopičić

Ekipa Kurira je otišla na Kliniku za infektivne bolesti i u ogromnom kompleksu ustanove postoje renovirani delovi, ali i ruinirani. Dramatično izgleda i hodnik koji vodi u odeljenje XII. Na ulazu su čak i pobacani opušci od cigareta, medicinske maske, kese, razno smeće i zaprepašćujuće je da su to prizori iz jedne zdravstvene ustanove.

foto: Marina Lopičić

Klinički centar Srbije

ČINIMO KOLIKO MOŽEMO

Iz Medija centra KCS nisu negirali da je stanje na Klinici za infektivne bolesti loše, ali smatraju da je javno postavljanje fotografija koje svedoče o tome zlonamerno:

- Za adaptaciju, rekonstrukciju i sanaciju ovog objekta u prethodnom periodu utrošeno je blizu 20 miliona dinara. Klinički centar Srbije ulaže maksimalne napore da osposobi kliniku za adekvatno zbrinjavanje pacijenata i nesmetan rad zaposlenih.

Iz Ministarstva zdravlja nismo dobili odgovore.

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Marko Dragoslavić, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track