ULICA NIJE TRKAČKA STAZA:  Više od pola sveta vozilo pod dejstvom alkohola
Foto: Promo

važnost odgovornog ponašanja u saobraćaju

ULICA NIJE TRKAČKA STAZA: Više od pola sveta vozilo pod dejstvom alkohola

Društvo -

BEOGRAD - Iako skoro dve trećine ljudi smatra da ne bi trebalo da postoji tolerancija za vozače koji voze pod dejstvom alkohola, čak 68% vozača u svetu potvrdilo je da su vozili pod uticajem alkohola, pokazali su rezultati globalnog istraživanja, koje je predstavljeno studentima Ekonomskog fakulteta u Beogradu, na edukativnoj radionici o odgovornoj konzumaciji.

Damir Okanović i Dušan Borković govore na skupu u Nišu, foto: Promo

Radionice za studente sprovode se u saradnji sa Komitetom za bezbednost saobraćaja u okviru globalne kampanje. Cilj radionica je da na interesantan način prikažu upečatljive primere iz realnih situacija u saobraćaju i na taj način prenesu poruku o važnosti odgovorne konzumacije koja će mladima biti podsetnik zašto nikada ne treba da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Goran Stupar, jedan od učesnika skupa je istakao odgovorno ponašanje u saobraćaju kao poželjan vid ponašanja. „Odgovorna konzumacija predstavlja veoma važan segment našeg poslovanja i trudimo se gde god možemo da ga jasno komuniciramo svojim potrošačima. Želja nam je da predstavimo i kontinuirano promovišemo ovaj vid odgovornosti kao društvenu normu ponašanja kada je vožnja u pitanju“, rekao je Stupar.

foto: Profimedia

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja dopunio je rezultate istraživanja upečatljivim primerima iz realnih situacija u saobraćaju. „U Srbiji je u proteklih 10 godina u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali vozači pod dejstvom alkohola poginulo više od 700 ljudi, dok je oko 20.000 teže i lakše povređeno“, izjavio je Okanović. Naš najbolji automobilista Dušan Borković, koji je podržao kampanju i koji se svakodnevno trudi da ukaže na važnost bezbednosti u saobraćaju, takođe se obratio studentima. „Ulica nije trkačka staza, već mesto na kom smo odgovorni ne samo za svoj život, već i za živote drugih učesnika u saobraćaju“, poručio je Borković studentima.

foto: Profimedia

Osim interesantnih podataka u vezi sa odgovornom konzumacijom, studenti su imali priliku i da probaju naočare koje simuliraju vid pod dejstvom alkohola, kao i da provere brzinu svojih refleksa onako kako to rade profesionalni vozači. (Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track