OVAKO SE VRŠI ISTERIVANJE ĐAVOLA U SRBIJI: Iguman manastira Ilinje otkriva detalje ovog čina!
Foto: Nemanja Pančić

PROTIV DEMONA

OVAKO SE VRŠI ISTERIVANJE ĐAVOLA U SRBIJI: Iguman manastira Ilinje otkriva detalje ovog čina!

Društvo -

U manastiru Ilinje, tvrdi arhimandrit Isaija, lek mogu da nađu oboleli od šizofrenije i drugih duševnih bolesti, ali i oni koji boluju od raka

Manastir Ilinje se nalazi u mestu Očage kod Šapca, a njegov iguman, arhimandrit Isaija na glasu je kao čovek koji leči i najteže bolesti i molitvama izgoni đavola iz posednutog.

- Mi se molimo, lekari leče, a Gospod izlečuje - kaže on, kao da ne želi da ospori značaj i ulogu klasične medicine.

Čita molitvu sedam puta

Objašnjava da u Ilinju lek mogu da nađu oboleli od šizofrenije i drugih duševnih bolesti, kao i od „najtežih telesnih“. Pitamo: „Mislite na rak?“, i on kaže: „I na rak...“ Svake druge subote seoske puteve u Mačvi zakrče autobusi i putnički automobili iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske, a bude ih i iz Crne Gore, Makedonije, Bugarske...

U pravoslavlju postoji obred jeleosvećenja. Uz posebne molitve bolesnom se osvećenim uljem iscrtavaju krstovi na čelu, prsima, rukama. Na taj se način priziva „blagodat Božja koja isceljuje duševne i telesne nemoći“. Jeleosvećenje se vrši u svim hramovima kad im se jave bolesni, ali jedino u Ilinju to se čini redovno i masovno.

Sedam puta čita se molitva za zdravlje, koja počinje sa „Oče sveti, lekaru duše i tela...“, i sedam puta sveštenik ide od jednog do drugog u crkvi sa uljem u čašici i četkicom kojom iscrtavaju krstove. Sedam puta okupljeni padaju na kolena i priklanjaju glavu, tvoreći rukom na onome ispred sebe neprekinuti lanac. One prve do oltara sveštenik pokriva svojim plaštom i nad njima čita Novi zavet.

Crkva smatra da je uzrok bolesti zla sila. Čovek nije taj koji ima bolest, nego su ga zaposeli demoni, koje, da bi ozdravio, treba isterati.

- Ja čitam molitvu, ali samo Bog može da učini čudo - kaže Isaija:

- Radimo isto što i ostali sveštenici, ali smo, možda, uporniji i usrdniji.

foto: Nemanja Pančić

Krst na stomaku

U masi ima i majki s decom, invalida, mladići zadižu košulje i mole sveštenika da im uljem krst nacrta na stomaku. Jedna starija žena sve vreme drži ispred sebe devojku, a ona gleda oko sebe, kao da ne zna gde se nalazi... Pored elegantnog sedog čoveka stoji mladić.

Prvo su nepomični, a zatim mladić sve češće pruža ruku ka zabrađenoj ženi ispred sebe. Počinje da se oglašava kricima. Tada mu pride arhimandrit Isaija. Uzme mu glavu među šake, palčevima pritisne početke obrva, i mladić ućuti.

Kurir / Momčilo Petrović

Foto: Nemanja Pančić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track