NAJSTARIJI SUGRAĐANI ŽELE POPUSTE: Penzioneri Srbije traže senior kartice
Foto: Zorana Jevtić

JAGMA

NAJSTARIJI SUGRAĐANI ŽELE POPUSTE: Penzioneri Srbije traže senior kartice

Društvo -

Beogradski penzioneri su oduševljeno prihvatili senior karticu za popuste pri kupovini, pa bi penzioneri iz drugih gradova Srbije želeli da imaju slične mogućnosti

Stariji građani Srbije smatraju da bi sve lokalne samouprave trebalo podjednako da se angažuju kako bi se svim penzionerima u našoj zemlji obezbedili popusti za kupovinu hrane, lekova, ali i za odlazak u bioskop ili pozorište.

Tako se niški penzioneri nadaju da će se kartice za povlastice uskoro primenjivati i u njihovom gradu.

- Očekujem da, čim te kartice zažive u Beogradu, njihova primena počne i u drugim gradovima. Nema razloga da naši penzioneri budu uskraćeni. Svaka pomoć ljudima s najmanjim primanjima je dobrodošla - rekao je Mirko Zečević, predsednik Gradske organizacije penzionera Niša.

Niške vlasti već razgovaraju s beogradskim čelnicima o mogućnosti da se ove povlastice primene i na Niš, objašnjava gradski većnik zadužen za socijalna pitanja Svetozar Aleksov.

- Mislim da je to kao ideja primenljivo i na Niš, ali je potrebno malo vremena da vidimo kako će funkcionisati. U načelu smo zainteresovani da tu ideju primenimo i ovde - rekao je Aleksov.

I Novi Sad razmatra mogućnost da realizuje projekat senior kartica za penzionere, a o tome su i razgovarali gradonačelnici dva grada.

foto: Zorana Jevtić

Iako bi penzioneri to voleli, prema rečima nadležnih u Vranju, nema konkretnih najava o uvođenju kartica s popustima za penzionere.

- Iskreno, nisam čuo da se tako nešto planira. Penzioneri imaju popust za prevoz. Što se tiče para u budžetu, uvek može da se odvoji i ako se strateški planira, to nije problem - kaže većnik Ivan Stanković, zadužen za finansije u vranjskoj gradskoj upravi.

Gradimir Jovanović, predsednik PUPS Vranja, napominje da će se najpre proučiti mogućnosti kako bi senior kartice mogli dobiti i vranjski penzioneri.

- Ako veliki dobavljači daju popuste Beograđanima, daće i Vranju pod istim uslovima. PUPS će sve ispitati i ako se ideja realizuje, penzioneri u Vranju će dobiti kartice i uzimaće za 50 odsto jeftiniju robu - kaže Jovanović.

On dodaje da Vranje ima 18.000 penzionera, a od toga 3.000 njih prima minimalnu penziju od 13.600 dinara. Od povlastica i popusta vranjski penzioneri imaju 50 odsto popusta u gradskom i 30 odsto u međugradskom saobraćaju.

Opština Prokuplje

POPUSTI SU DOBRA IDEJA

Penzioneri u Prokuplju nemaju posebne kartice koje bi im donele popuste, ali čelnici grada razmišljaju da se pozabave time jer smatraju da je ideja dobra.

- Nama su briga prvenstveno socijalno ugroženi, među kojima je i određeni broj penzionera, te tako imamo niz akcija tokom godine u kojima se trudimo da im obezbedimo ogrev, higijenske pakete i namirnice. U planu je da se uvedu i kartice s popustima - potvrđeno nam je u Opštini Prokuplje.

GDE KORISTITI KARTICU

Apoteka Beograd

Pozorišta

Bioskopi

Muzeji

Biblioteke

Privatne zdravstvene ordinacije

Stomatološke ordinacije

JKP „Pogrebne usluge“

Beo zoo-vrt

Restorani i kafići

Cvećare

Prodavnice kućnih ljubimaca

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja