VUK JEREMIĆ: Potrebna revizija aktuelne energetske strategije
Foto: Printscreen/Twitter

prilagođavanje klimatskim promenama

VUK JEREMIĆ: Potrebna revizija aktuelne energetske strategije

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas povodom godišnjice od stupanja na snagu Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, da je neophodna revizija aktuelne energetske strategije, konkretni programi za prilagođavanje klimatskim promenama, kao i veća ulaganja u vitalnu nacionalnu infrastrukturu.

"Kao i drugi delovi sveta, naš region i naša zemlja pogođeni su u velikoj meri klimatskim promenama, što vidimo po sve dužim periodima suša i sve češćim poplavama. Smatram da se kao društvo moramo prilagoditi ovim okolnostima, kako bi smanjili rizike i štetu za naše građane", naveo je Jeremić.

Pre godinu dana 4. novembra stupio je na snagu Pariski sporazum o klimatskim promenama koji je označio promenu paradigme u razmišljanju i delovanju međunarodne zajednice, pre svega po pitanjima energetike i zaštite životne sredine.

Pariski sporazum je usvojen u decembru 2015. godine, kada se preko 190 zemalja sveta, uključujući i Srbiju, obavezalo da će progresivno smanjivati svoje emisije gasova staklene bašte, do nultog nivoa emisija u drugoj polovini 21 veka. "Srbija je dala značajan doprinos ovom važnom globalnom sporazumu, naročito za vreme predsedavanja generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija", ocenio je Jeremić.

On je podsetio da je uz njegovo agažovanje tokom protekle dve godine u Beogradu organizovano više skupova na kojima su razmatrani problemi klimatskih promena i moguća rešenja.

Najistaknutiji događaj bio je međunarodna konferencija "Klimatske promene i zelena ekonomija" u 2015.godini koja je okupila ministre, diplomate, međunarodne zvaničnike, kao i istaknute pojedince iz poslovne i akademske zajednice jugoistočne Evrope.

U saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, pre mesec dana je organizovano i predavanje jednog od najcenjenijih svetskih klimatologa i okeanografa Štefana Ramštorfa sa Univerziteta u Potsdamu.

(Kurir.rs / Beta)

POGLEADAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Slučaj kantrimen! Da li Marko krije ljubavnicu ili nečije dete, pita otac nastradalog Bojana?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track