ZORAN ĐORĐEVIĆ NAJAVLJUJE: Senior kartice za sve penzionere u Srbiji!
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

VELIKA POMOĆ

ZORAN ĐORĐEVIĆ NAJAVLJUJE: Senior kartice za sve penzionere u Srbiji!

Društvo -

Očekujem da će akcija koju je pokrenuo Beograd biti proširena na Novi Sad, Niš, ali i druge gradove. Najstarijim građanima treba izaći u susret, istakao je ministar za rad

Nakon povlastica koje su penzioneri Beograda dobili novom senior karticom, uskoro bi i najstariji građani širom Srbije mogli da uživaju u brojnim pogodnostima koje pruža ova kartica.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević očekuje da će akcija koju je pokrenuo Beograd biti proširena na Novi Sad i Niš, kao i na druge gradove u Srbiji.

- Ideja o senior karticama za penzionere je odlična. Najstarijim građanima treba izaći u susret, a ovo je jedan od načina - rekao je ministar Đorđević.

On je naveo da vlada veliko interesovanje za kartice, a da se dosad u prestonici prijavilo 25.000 penzionera. Takođe, Đorđević dodaje da se kartica dobija na jednostavan način, te da je potrebno popuniti formular, nakon čega penzioneri dobijaju privremenu, a kasnije originalnu, pravu karticu koja će im biti dostavljena na kućnu adresu.

- Razne kompanije javljaju se iz dana u dan kako bi se uključile u akciju. Do pre dva dana javile su se 52 kompanije. Verujem da će ih biti mnogo više. U narednoj nedelji možda će ih biti još 20 ili 30 - istakao je ministar.

foto: Zorana Jevtić

Kaže da Vlada Srbije brine o penzionerima, koji su najviše doprineli izgradnji društva, i da ih neće zaboraviti bez obzira na poteškoće i kritičare.

- Od 1. januara 2018. svim penzionerima biće povećane penzije za pet odsto - naglasio je Đorđević i dodao da očekuje u toku iduće godine naznake da bude još povećanja.

Ministar je najavio i rad na izradi socijalnih karata. Naveo je da će biti napravljena kategorizacija i da će svi građani Srbije biti u analitičkoj bazi:

- Oformljen je radni tim, a u međuvremenu će biti izmenjen zakon kako bi se stvorila osnova za njihovu izradu. Socijalne karte omogućiće ravnomerniju i pravedniju raspodelu pomoći. Ideja Vlade Srbije je da svaki građanin kome je to potrebno dobije socijalnu pomoć.

MINA BRANKOVIĆ - Foto: Marina Lopičić; Zorana Jevtić

Stiže i jednokratna pomoć

OD PONEDELJKA PO 5.000 ZA PENZIONERE

Ministar Đorđević najavio je da će u ponedeljak penzionerima biti uplaćena jednokratna pomoć od 5.000 dinara. Ovom odlukom Vlade Srbije obuhvaćeni su svi korisnici penzija, primaoci privremene naknade invalida rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.

Iznos sleduje i invalidnoj deci - korisnicima privremene naknade.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Penzioneri pojurili po Senior karticu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track