Država da se povuče iz medija!
Foto: KURIR

Medijska koalicija

Država da se povuče iz medija!

Društvo -
Predstavnici Koalicije predložili su i formiranje međunarodnog tima koji će raditi na reviziji istraga o ubistvima novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Lokal pres, okupljeni u Medijsku koaliciju, zatražili su efikasno sprovođenje Medijske strategije i povlačenje države iz vlasništva u medijima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnici Koalicije predložili su i formiranje međunarodnog tima koji će raditi na reviziji istraga o ubistvima novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Predsednik ANEM Saša Mirković Mirković naglasio je neophodnost bržeg sprovođenja Medijske strategije i ukazao da medijska udruženja i asocijacije nemaju predstavnike u radnim grupama koje rade na izradi predloga medijskih zakona.

Zainteresovani smo da vidimo rezultate, naročito nacrta zakona o javnim servisima i javnom informisanju, rekao je Mirković i naglasio da bi medijska udruženja i asocijacije želeli da izbegnu situaciju da se prvi put sa njima susretnu tokom javnih rasprava.

On je ponovio zahtev da se završi proces privatizacije medija i da država izađe iz vlasništva u njima, podsećajući na stoprocentni udeo države u agenciji Tanjug i popriličan vlasnički udeo u drugim medijima, što doprinosi nefer utakmici na osiromašenom medijskom tržištu.

Mirković je pozvao vlast da se izbori sa piraterijom, ozbiljno krene u proces digitalizacije i donese sistemske mere kojima će doprineti opstanku medija i smanjiti takse i namete.

On je rekao da se Medijska koalicija protivi formiranju regionalnih javnih servisa, jer je to politički motivisan projekat.

Deluje potpuno nerealno da se uvedu dodatni nameti i dodatne budžetske linije za finansiranje lokalnih javnih servisa, zaključio je Mirković.

Predsednik NUNS Vukašin Obradović je ocenio da je medijskim udruženjima postalo teško i pomalo degutantno da se svake godine okupljaju i drže govore na mestima ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i dobijaju nesuvisla obećanja vlasti da će ubistva biti rasvetljena.

Jedan od prvih zahteva novoj Vladi je formiranje međunardonog tima za reviziju istrage, koji bi činili strani stručnjaci i predstavnici udruženja, rekao je Obradović i napomenuo da je već dobijena podrška od komesara Saveta Evrope za ljudska prava Tomasa Hamarberga.

Želimo, naglasio je Obradović, da ovaj međunarodni tim ili komisija utvrdi eventualne propuste u istragama, vidimo da li je bilo razloga zbog kojih je nemoguće doći do imena ubica i nalogodavaca i dobijemo preporuke o daljim postupanjima u ovim slučajevima.

Obradović je najavio da će predstavnici Medijske koalicije od budućih ministara pravde i policije tražiti saglasnost za formiranje ovakvog tima, "jer nema smisla da obeležavamo godišnice ubistva, a da u Srbiji slobodno šetaju ubice naših kolega".

Verujemo da ćemo naići na razumevanje, jer verujemo da je i budućoj vlasti u interesu da dođe do istine, istakao je Obradović.

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović istakla je da bi nova vlast, ukoliko želi da se stvari u medijima poprave i da mediji prežive, mandat morala da počne raspravom o izveštaju pokojne predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać o medijima.

Mislimo da bi minimalni znak dobre volje nove Vlade bio da se rasprava o medijima otvori tako što će se na sednicu Vlade staviti poslednji izveštaj Verice Barać, rekla je Smajlovoć. Ona je taj izveštaj nazvala malim krimi romanom u kojem su pronađeni putevi novca.

Smajlović smatra da je odlazeća vlast u prethodne četiri godine bila uspešna u uvođenju cenzure i samocenzure u medije i "poetska je pravda u tome što im se na izborima sve to vratilo".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja