(GRAFIKA) OVO SU NOVE PAPRENE KAZNE ZA VOZAČE: Ko odbije alko test, moraće da plati 1.000 evra!
Foto: Dado Đilas

Izmene i dopune Zakona o saobraćaju

(GRAFIKA) OVO SU NOVE PAPRENE KAZNE ZA VOZAČE: Ko odbije alko test, moraće da plati 1.000 evra!

Društvo -

Zakon koji je Vlada predala Skupštini karakterisaće i strože kazne za nepoštovanje brzine, preticanje, korišćenje telefona tokom vožnje ili nevezivanje pojaseva, kako na prednjem, tako i na zadnjem sedištu

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji je odobrila Vlada Srbije i prosledila ga Narodnoj skupštini na usvajanje, podrazumevaće strože kazne za vozače, smanjivanje dozvoljene količine alkohola u krvi sa 0,3 na 0,2 promila, a najdrastičnija mera biće kažnjavanje vožnje sa 1,2 i više promila žestine u venama sa 1.000 evra.

Istim iznosom će se sankcionisati i odbijanje građana da se podvrgnu alko-testu!

Papreno bez dozvole

Najkontroverzniji član o oduzimanju vozila za najstrože saobraćajne prekršaje ipak nije ušao u ove izmene Zakona. Međutim, zakon će karakterisati i strože kazne za nepoštovanje ograničenja brzine, preticanje, korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje ili nevezivanje sigurnosnih pojaseva, kako na prednjem, tako i na zadnjem sedištu. Za čak osam prekršaja, među kojima su vožnja dece mlađe od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje, ali i vožnja bez vozačke dozvole, predviđene su najstrože kazne od 100.000 do 120.000 dinara.

Povećati bezbednost

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za Kurir da su ove izmene i dopune Zakona neophodne u ovom trenutku.

- Prethodni alati su dali svoj maksimum, i sada je vreme za neke nove, a sve sa ciljem da bismo što više povećali bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Podržavam pooštravanje kazni, jer je cilj da se eliminišu rizici koje nosi vožnja u alkoholisanom stanju, nasilnička vožnja, pričanje mobilnim telefonom ili neadekvatno prevoženje dece u vozilu. Smatram da to što oduzimanje vozila kao najdrastičnija mera nije ušla u ovaj zakon neće mnogo naškoditi i da ćemo svakako uspeti da smanjimo broj poginulih na našim putevima i ulicama. Moramo da budemo odgovorni i prema sebi i prema drugima u saobraćaju - kaže Božović za Kurir.

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Preko pune linije

DOZVOLJENO PRETICANJE SPORIH VOZILA

Oni koji budu uhvaćeni pijani za volanom ubuduće bi u zatvoru provodili od 30 do 60 dana, umesto sadašnjih 15 do 60 dana, a dozvola će im biti oduzimana na najmanje devet meseci do godinu dana.

Vozačima će od sada biti dozvoljeno preticanje takozvanih sporih vozila, kao što su traktori i kombajni i preko pune linije, pod uslovom da to ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Dado Đilas, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Reporteri Kurira sa presretačima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track