MISTERIOZNI RADIOAKTIVNI OBLAK NAD SRBIJOM: U vazduhu otkriven rutenijum 106, ali nije opasan po zdravlje
Foto: AP/Ilustracija

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost

MISTERIOZNI RADIOAKTIVNI OBLAK NAD SRBIJOM: U vazduhu otkriven rutenijum 106, ali nije opasan po zdravlje

Društvo -

BEOGRAD - Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije objavila je da je u periodu od 29. septembra do 5. oktobra u Srbiji detektovano u vazduhu prisustvo rutenijuma 106, ali da izmerene vrednosti nisu imale uticaj na zdravlje.

Kako je u petak objavljeno na sajtu Agencije, na mernim mestima na teritoriji Srbije u tom periodu detektovano je u vazduhu prisustvo rutenijuma 106, a izmerene vrednosti kretale su se u opsegu od 54 mega bakerela po kubnom metru (mBq/m3), što se, kako se navodi, poklapa sa vrednostima izmerenim u istom periodu u drugim laboratorijama u Evropi.

foto: Profimedia

"Od tada nije ponovo detektovano prisustvo rutenijuma-106 na teritoriji Republike Srbije. Izmerene vrednosti koncentracije rutenijuma-106 nisu imale, niti imaju uticaja na zdravlje stanovništva i životnu sredinu u Republici Srbiji", saopštila je Agencija.

Takođe se dodaje da je informacije o detekciji radioaktivnog izotopa rutenijuma-106 iznad Evrope Agencija je dobila 3. oktobra od Instituta za nuklearne nauke "Vinča", koji meri sadržaj radionuklida u vazduhu.

Kako se navodi, zvanični podaci kako je došlo do prisustva radioizotopa rutenijuma-106 u vazduhu iznad centralne Evrope u prethodnim danima nema, ali se ističe da bi, da je oslobađanje rutenijuma nastalo usled probe nuklearnog oružja ili akcidenta na nuklearnom reaktoru, došlo i do oslobađanja mnogih drugih radioizotopa.

foto: AP/Ilustracija

"Budući da je u vazduhu iznad jednog dela Evrope detektovan samo rutenijum-106, a ne i drugi fisioni produkti, pretpostavlja se da je ovaj radionuklid u atmosferu dospeo najverovatnije iz nekog od industrijskih ili medicinskih objekata gde se ovaj radioizotop koristi", navodi Agencija i dodaje da se to nalazi i u izveštaju Francuskog instituta za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost (IRSN).

IRSN je u četvrtak saopštio da radioaktivni oblak nad Evropom proteklih nedelja nagoveštava da je došlo do nesreće u nuklearnom objektu u Rusiji ili Kazahstanu poslednje nedelje septembra.

IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je verovatnije reč o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu. Institut napominje da nije došlo do uticaja na ljudsko zdravlje ili okruženje u Evropi, preneo je Rojters.

foto: AP/Ilustracija

IRSN navodi u saopštenju da nije mogao da tačno odredi lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najverovatnije reč o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge.

To bi, dodaje institut, moglo da ukaže na Rusiju ili Kazahstan. "Ruske vlasti rekle su da nisu obaveštene da je došlo do nesreće na njihovoj teritoriji", rekao je direktor IRSN Žan Mark Peres za Rojters.

Peres je rekao da su proteklih nedelja IRSN i drugi instituti za nuklearnu bezbednost u Evropi izmerili visok nivo rutenijuma 106, radiokativnog nuklida koji nastaje deljenjem atoma u nukleranom reaktoru. Zvaničnik Ministarstva energetike Kazahstana Timur Žantikin izjavio je danas da u toj zemlji nema radioaktivnog curenja i da senyori nisu ništa registrovali.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NAJVEĆE NUKLEARNE KATASTROFE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track