Vučić: Ako budemo u vladi rešićemo problem malinara

Obećanje

Vučić: Ako budemo u vladi rešićemo problem malinara

Društvo -
Naprednjaci su zatražili da nadležni organi ispitaju da li je bilo zloupotrebe dobijenih subvencionisanih kredita za otkup maline i da li postoji monopol na tržištu kod otkupa maline

BEOGRAD - Srpska napredna stranka saopštila je danas da će, ukoliko bude u mogućnosti da formira vladu, u najkraćem mogućem roku izaći sa konkretnim predlogom za dugoročno rešenje problema otkupa, prerade i plasmana srpske maline.

U saopštenju posle sastanka lidera SNS Aleksandra Vučića sa predstavnicima Saveza udruženja malinara "Srpska malina", naprednjaci su zatražili da nadležni organi ispitaju da li je bilo zloupotrebe dobijenih subvencionisanih kredita za otkup maline i da li postoji monopol na tržištu kod otkupa maline, čime se omogućuje sticanje ekstra profita za pojedine kompanije na tržištu.

Sastanak je bio iniciran od strane tog Saveza, a povod je bila aktulena, veoma teška situacija u otkupu maline u Srbiji, pa su predstavnici malinara upoznali naprednjake sa aktuelnim stanjem na terenu, odnosno niskim otkupnim cenama maline koja ne pokriva ni troškove proizvodnje.

U saopštenju se dodaje da, prema kalkulaciji koju su priložili predstavnici malinara, proizvođačka cena iznosi 1,26 eura za kilogram akontno.

U zaključcima posle sastanka navedeno je da će predstavnici Saveza malinara u najkraćem roku podneti validan i obrazložen zahtev za dodelu namenskog kredita za otkup maline na celoj teritoriji Srbije preko Z.Z. "Arilje" i to "Novoj Agro Banci", "Komercijalnoj banci" i Fondu za razvoj Srbije.

Oni će podneti i zahtev Ministarstvu finansija da Republička direkcija za robne rezerve pod tržišnim uslovima otkupi određenu količinu malina na tržištu, čime bi se stvorili uslovi za povećanje njene otkupne cene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track