OČAJNA BEOGRAĐANKA: Živim s roditeljima, ostala sam bez posla, A ONO ŠTO MI JE DRŽAVA PRIREDILA ME DOKUSURILO!
Foto: Filip Plavčić, Profimedia

PIŠE ESPRESO: SISTEM APSURDA

OČAJNA BEOGRAĐANKA: Živim s roditeljima, ostala sam bez posla, A ONO ŠTO MI JE DRŽAVA PRIREDILA ME DOKUSURILO!

Društvo -

Njen primer nije jedini. Na pitanje ko odlučuje o ovom pravilu - svi ćute

Pravo na zdravstveno osiguranje imaju socijalno ugrožena lica i nezaposleni, samo ukoliko se utvrdi da se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i da njihovi mesečni prihodi po članu porodice ne prelaze dati cenzus, piše portal Espreso.co.rs.

Ova tačka u zakonu finkcionoše već dug niz godina, a formirana je tako da primorava nezaposlenog da plaća Republičkom zdravstvenom fondu iznos od 2.376 dinara na mesečnom nivou u slučaju da primanja prelaze predviđeni minimum u domaćinstvu, i to u iznosu od 22.880 dinara po članu.

Formula za izračunavanje cenzusa formirana je od strane Ministarstva finansija, kako smo saznali u RFZO, međutim, iz Ministarstva finansija tvrdi da to nije bilo u njihovoj nadležnosti.

Dakle, ukoliko nezaposleni živi na istoj adresi sa, recimo, roditeljima koji ostvaruju prihode, i stariji je od 26 godina roditelji su dužni da plaćaju nezaposlenom osiguranje, po osnovu primanja koja prelaze cenzus.

foto: Filip Plavčić, Zorana Jevtić

Nataša D. (41) ispričala je za Espreso da je ostala bez posla, a budući da živi sa maloletnim sinom i roditeljima, penzionerima čija primanja prelaze cenzus, dužni su da plaćaju osiguranje, a odjava iz evidencije RFZO mora biti osnovana, kažu pravila ove službe.

- Dovoljno sam ponižena što u ovim godinama sa detetom živim kod roditelja i što sam ostala bez posla, bilo bi dodatno poražavajuće da od njih očekujem i troškove za zdravstvo koje bi država trebalo da obezbedi svakom nezaposlenom licu, rekla je Nataša.

Ono što je potrebno prilikom svake overe zdravstvene, sada i elektronske, knjižice, jesu čekovi iznosa primanja članova porodice, izvod iz matične knjige rođenih, lična karta i zdravstvena knjižica i potvda o nezaposlenosti Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ovaj propis nosi sa sobom niz pitanja i nedoumica, počevši od toga da nekad članovi domaćinstva imaju samo prijave prebivališta na istoj adresi, a da su domaćinstva zasebna, a ključno pitanje je ipak: da li su nezaposleni toliko nepodnošljivi teret državi?

foto: RZZO

Na pitanja koje je ministrastvo donelo odluku o cenzusu za naplatu zdravstvenog osiguranja, kao i ko je osmislio formulu cenzusa, do objave ovog teksta nismo dobili odgovor, a kontaktrirani su nadležni iz Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kako i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Jedini odgovor koji smo dobili, bio je od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kako navedena pitanja nisu u nadležnosti pomenutog ministarstva.

I tako smo došli do još jednog pitanja bez odgovora. Navikli smo.

(Espreso / Marija D. - Foto: Filip Plavčić; Zorana Jevtić; Profimedia; RZZO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega Zoran Marjanović u zatvoru ne priča o pokojnoj Jeleni?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track