SRBIJA ULAZI U PROJEKAT NUKLEARNE BUDUĆNOSTI: Centar CERN-a vredan milione evra biće sagrađen na obali Dunava
Foto: Profimedia

nova investicija

SRBIJA ULAZI U PROJEKAT NUKLEARNE BUDUĆNOSTI: Centar CERN-a vredan milione evra biće sagrađen na obali Dunava

Društvo -

Najveći centar za nuklearna istraživanja u svetu CERN trebalo bi da dobije novi akcelerator. Na njegovoj izgradnji radiće i 50 najboljih mladih naučnika Srbije, u našoj zemlji, u specijalnom, za ovu priliku izgrađenom, obrazovno-inovacionom centru „Verokio“. Na obali Dunava u Zemunu, u kampusu Instituta za fiziku, u Srbiji će zapravo biti izgrađen jedan od centara CERN-a, Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, u kojoj više od 15 hiljada najvećih svetskih stručnjaka otkriva tajne univerzuma.

„Veliki hadronski sudarač“, postojeći akcelerator CERN-a, smešten pod zemljom ispod teritorije Francuske i Švajcarske, našao je odgovore na najveća pitanja moderne nauke, ali može da radi još najviše tri godine. Da bi na vreme bio izgrađen novi, potrebne su nove tehnologije, na kojima će

raditi i naši naučnici.

Na projektima CERN-a već radi 30 naučnika iz naše zemlje. To su stručnjaci Instituta „Vinča“, Fizičkog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta Novosadskog univerziteta, a najviše ih je sa Instituta za fiziku, koji će biti centar mesta na kome će naši naučnici dati doprinos izgradnji novog uređaja za ubrzavanje čestica.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović za Sputnjik kaže da je reč o revolucionarnom projektu čije finansiranje sa oko pet miliona evra obezbeđuje Vlada Republike Srbije. „Projekat ’Verokio‘ se sufinansira iz sredstava kredita Evropske investicione banke, a ukupna vrednost procenjena je na pet miliona evra. Ostatak obezbeđuju međunarodni partneri“.

Nenad Popović, foto: Marina Lopičić

On dodaje da će milion evra u projekat uložiti i sam Institut za fiziku, jer će se „Verokio“ nalaziti pod njegovim krovom. Novac će biti utrošen na izgradnju objekata Centra površine tri hiljade kvadrata i objekta postrojenja za izradu prototipova, a opremićemo i specijale kabinete, kaže ministar Popović.

„Cilj projekta je da zajedno sa strateškim partnerima Instituta za fiziku, a to su vodeći svetski centri, kao što su CERN ili INFN, mreža nacionalnih instituta Italije i DESY, najveće naučno postrojenje Nemačke, u saradnji sa našom Istraživačkom stanicom Petnica, poveže postojeće ekspertize na polju superračunarstva. Reč je o modeliranju kompleksnih sistema, prikupljanju, vizualizaciji i analizi velikih skupova podataka, razvoju i primena novih neinvanzivnih sistema. Sve te ekspertize treba da se fokusiraju na rešavanje konkretnih problema vezanih za razvoj novih generacija akceleratora i detektora“, objašnjava Popović.

Ministar dodaje da je početak radova planiran u sledećoj godini, čim bude završen posao oko potrebne dokumentacije. On ističe da će kroz projekat „Verokio“ Institut za fiziku još jače i stručnije sarađivati sa svojim strateškim partnerima, vodećim svetskim naučnim centrima, a pre svega sa Institutom CERN.

Evidentno je, i svetski poznato, da Srbiji ne manjkaju mladi naučnici, ali je činjenica da naša privreda za njima kaska. Zato smo ministra Popovića pitali da li je kao resorni ministar u Vladi uspeo da otvori pitanje saradnje naše privrede sa Institutom kao što je CERN i da li za to, u ovim uslovima, ima mogućnosti.

„Naravno da smo o tome razgovarali, premijerka Brnabić, ja i rukovodstvo Instituta za fiziku i sa našim predstavnicima u CERN-u. To je sigurno jedan od elemenata koji ćemo u narednih šest meseci pokušati maksimalno da promovišemo u industriji Srbije, kako bi saradnja bila dvosmerna i u domenu u industrije. Čak i danas industrija Srbije ima udeo u CERN-u, naravno, iz ranijeg perioda, ali sada definitivno moramo učiniti mnogo na promociji. Potencijal koji danas postoji u Srbiji možda nije automatski adekvatan, ali uz male tehnološke, inovacione pomake, a time ću se lično baviti, to je moj resor, siguran sam da ćemo u narednih godinu dana naći mogućnost da deo naše privrede koji može da da svoj doprinos u saradnji sa CERN-om tu priliku i iskoristi“, kaže Nenad Popović.

On dodaje da bi presudu ulogu u ovom delu saradnje mogle da imaju naše kompanije koje se bave informacionim tehnologijama, jer one imaju najveći, u svetu poznat potencijal.

Srbije trenutno ima status pridruženog člana CERN-a, što joj omogućava da koristi sva prava kao i stalne članice najpoznatijeg naučnog instituta u istoriji. U našu zemlju za desetak dana stižu predstavnici CERN-a koji će o projektu „Veroikio“ razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić, jer Centar je jedan od sedam prioritetnih projekata Srbije u oblasti nauke i tehnološkog razvoja.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Senka Miloš)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja