GRUPA ZA SLOBODU MEDIJA: Akcija Bukom protiv mraka u pet gradova u Srbiji
Foto: Shutterstock

udruženi aktivisti

GRUPA ZA SLOBODU MEDIJA: Akcija Bukom protiv mraka u pet gradova u Srbiji

Društvo -

BEOGRAD - Grupa za slobodu medija najavljuje u saopštenju da u nedelju 19. novembra od 12 do 15 časova organizuje akcije na trgovima i ulicama pet gradova u Srbiji, dok će osam lokalnih radio stanica emitovati zajednički program "Bukom protiv mraka".

U akciji će učestvovati novinari, aktivisti nevladinog sektora, ugledni predstavnici najrazličitijih profesija i poznate ličnosti, borci za slobodu govora.

Kako se ističe u saopštenju, "cilj akcije je da najširu javnost upoznamo sa 13 zahteva koje je Grupa za slobodu medija predala predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić na sastanku 14. novembra".

Zahtevi Grupe sadrže konkretna rešenja "neophodna da bi se stvorili osnovni preduslovi za slobodnu javnu reč i novinarstvo u javnom interesu". Građani Srbije o tim zahtevima, zbog medijske blokade, nisu obavešteni, ukazujese u saopštenju i napominje da televizije bliske vlastima orkestrirano objavljuju dezinformacije, predstavljajući namere Grupe kao 'neprijateljske' i 'ropstvo za medije'".

"Građani imaju pravo da znaju istinu i zato ćemo tokom akcije razgovarati sa njima i objašnjavati svaki od zahteva, njihov značaj i dobrobit za medijsku scenu, a samim tim i za ostvarivanje njihovih najširih interesa", objašnjava Grupa za slobodu medija.

U saopštenju se naglašava da Grupa želi da pridobije što veću podršku građana za "aktivnu borbu za slobodu medija i slobodu izražavanja i upozori da su te slobode sve više ugrožene".

Akcija će biti organizovana na tri mesta u Beogradu (Trg Republike, Ruski car i Terazije), u Novom Sadu na Trgu slobode, u Nišu ispred zgrade Medija centra u Obrenovićevoj 38, u Velikom parku u Kragujevcu i u pešačkoj zoni kod OTP banke u Vranju.

Radio program će biti emitovan od 10 do 15 časova. Pored uključivanja mnogobrojnih gostiju direktno u program, biće i javljanja sa svih punktova na kojima se odvija akcija i razgovora sa novinarima i građanima. Muziku su pripremili Daško&Mlađa, a voditelj radio programa biće Veljko Pajović, navodi se na kraju saopštenja.

(Kurir.rs/FoNet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Vučić odlučio, glavni odbor ga poslušao: Izbori u martu, ali samo gradski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track