MOŽEMO DA ODAHNEMO: Epidemija malih boginja pod kontrolom!
Foto: Shutterstock

osmoro pacijenata zadržano u bolnici

MOŽEMO DA ODAHNEMO: Epidemija malih boginja pod kontrolom!

Društvo -

Direktor Klinike za infektivne bolesti dr Goran Stevanović rekao je da je u toj ustanovi smešteno osam pacijenata koji su oboleli od malih boginja, a kod kojih je došlo do komplikacija.

Prema njegovim rečima male boginje spadaju u kategoriju izuzetno zaraznih bolesti pa se može očekivati veći broj obolelih, ali ističe da je epidemija u ovom trenutku pod kontolom.

Goran Stevanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je osam pacijenata smešteno u Klinici za infektivne bolesti zbog komplikacija u vidu upale pluća.

foto: Profimedia

Dodao je da je jedna pacijentkinja smeštena na jedinici intezivne nege iz preventivnih razloga, dok su ostali oboleli na kliničkim odeljenjima.

"Radi se samo o težoj formi upale pluća kod pacijentkinje koja već ima neke ranije faktore rizika, pa je više iz preventivnih razloga u jedinici intezivne nege da bi moglo da se na vreme odreaguje ako bi nastavile stvari da se komlikuju, ali za sada je njeno stanje sasvim stabilno", objasnio je Stevanović.

Ukazao je da među pacijentima ima medicinskih radnika.

foto: Shutterstock

Budući da male boginje spadaju u kategoriju izuzetno zaraznih bolesti i da se šire u talasima, Stevanović je naveo da možemo očekivati povećan broj obolelih, ali da je epidemija u ovom trenutku pod kontrolom.

"Možemo očekivati da bi broj obolelih možda čak mogao i da se poveća. Epidemija je u ovom trenutku pod kontrolom, ali kako će se dalje širiti zavisi od toga do koje osetljive populacije će virus dospeti. U slučaju da bude veći broj obolelih sistem je u popunosti spreman, imali smo takvu situaciju i sa malim boginjama i sa nekim drugima agensima kao što je bio pandemijski grip. Sistem se prilagođava, sve službe koje su uključene u ovu priču su spremne i mogu da reaguju", zaključio je Stevanović.

foto: Profimedia

Prema poslednjim informacijama Instituta za javno zdravlje Batut, u Srbiji je registrovano 165 obolelih od malih boginja, najmlađi pacijent ima tri meseca, a najstariji 48 godina. Vakcina ima dovoljno, a raste i broj vakcinisane dece.

(Kurir.rs/RTS/Foto: Shutterstock, Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DR KURIR: Vakcinacija i epidemija malih boginja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track