Albanci danas otimali sve što je srpsko na Gazimestanu

Vidovdan

Albanci danas otimali sve što je srpsko na Gazimestanu

Društvo -
Pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije na Gazimestanu na veoma grub način pretresali i oduzimali srpska obilježja i bacali u jarak, a nekolicinu Srba i priveli zbog obeležja koje su imali na majicama i opiranja prilikom pretresa

GAZIMESTAN - Pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije danas su na Gazimestanu na veoma grub način pretresali, a nekolicinu Srba i priveli zbog obeležja koje su imali na majicama i opiranja prilikom pretresa.

Pripadnici Specijalne jedinice su kontrolisali sve Srbe koji su na Gazimestan došli iz Gračanice, oduzimana su im nacionalna i verska obeležja, kao i majice sa "spornim printovima".

Oduzeti predmeti su bacani u jarak pored magistralnog puta Priština - Kosovska Mitrovica, kod skretanja ka Gazimestanu.

Srbima su oduzimane i državne zastave, kao i jedna zastava Demokratske stranke koji su, takođe, bačene u jarak.

Specijalne jedinice Kosovske policije su, na skretanju za Gazimestan, Srbe propuštali između dva reda. Svi Srbi koji su izašli iz autobusa dospelih iz Gračanice su pretreseni.

Inače, na Gazimestanu treba da počne parastos kosovskim junacima koji su stradali u Kosovskom boju 1389. godine. Parastos će služiti patrijarh srpski Irinej.Duž magistralnog puta Priština - Kosovska Mitrovica nalazi se veliki broj pripadnika policije, a na Gazimestanu se okupilo nekoliko hiljada Srba.

Patrijarh smirivao desničare na Gazimestanu

Parastosom kosovskim junacima na Gazimestanu, koji je služio patrijarh srpski Irinej, uz sasluživanje nekoliko episkopa i sveštenoslužitelja SPC, završeno je glavno obeležavanje 623-godišnjice od Kosovskog boja.

Pred nekoliko hiljada ljudi koji su stigli iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske i Crne Gore patrijarh Irinej je pozvao na dostojanstveno obeležavanje praznika. On je kazao da je srpski narod došao na Gazimestan da brani svoju kulturu, veru, svetinje i porodice.

„Trpićemo. Tukli su očeve i pradedove naše. Budimo dostojanstveni jer smo mi dostojanstven narod“, rekao je patrijarh

Sam kraj parastosa obeležila su skandiranja grupe pripadnika desničarskih organizacija iz centralne Srbije, među kojima je bio i lider nedavno zabranjene organizacije "Obraz" Mladen Obradović. Oni su skandirali imena haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića, kao i povike "dajte nam oružje", pa je morao da interveniše patrijarh lično.

On je zamolio grupu desničara da ne provociraju, objasnivši im pritom i suštinu služenja parastosa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track