I dalje nema brufen sirupa, lorazepama, lasiksa

Nestašica lekova

I dalje nema brufen sirupa, lorazepama, lasiksa

Društvo -
Tehnička vlada ne može da formira cenu lekova, pa se nadam da će nova vlada brzo biti formirana da bi se razrešila situacija s nestašicom lekova, rekla pomoćnik ministra zdravlja Dubravka Šaranović

BEOGRAD - U apotekama i dalje nema sirupa za decu "brufen", a ni lekova "madopar", "lorazepam", "lasiks", ali bi ti medikamenti trebalo bi da budu obezbeđeni do početka jula, rekla je Milana Dučić iz Apotekarske ustanove "Beograd".

Dučić je dodala da nije povećana potražnja za "paracetamolom" koga su nadležni u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) preporučili da se koristi umesto "brufen" sirupa.

Dučić je kazala da deca ispod 12 godina koriste "paracetamol", dok starija mogu koristiti i aspirin dok se tržište ne snabde "brufenom".

Dučić je, takođe, kazala da će "madopar" biti nabavljen interventnim uvozom i da je najavljeno da će taj lek biti obezbeđen do kraja meseca, a do početka jula u apotekama trebalo bi da se nađe i "lorazepam".

Pacijenti koji koriste "lorazepam" mogu biti mirni jer postoji odgovarajuća paralela iz iste terapijske grupe.Iz RFZO nedavno je saopšteno da je nestašica leka "madopar" koji je proizvodila "Galenika", a koji je namenjen za lečenje Parkinsonove bolesti, rešena uvozom tog leka od kompanije "Roš".

Što se tiče nestašice "brufen" sirupa za decu, Dučić je rekla da se lek nalazi u procesu ponovne registracije. U RFZO su nedavno objasnili da se čeka formiranje cene "brufen" sirupa, leka za koji je novi nosilac dozvole kompanija "Abbott".

Portparol RFZO Sanja Mirosavljević nedavno je objasnila da je "Galenika" obavestila tu ustanovu da više neće proizvoditi "brufen" sirup za decu i da je novi nosilac dozvole kompanija "Abbott" koji ne može da lek pusti u promet jer nema odobrenu cenu.

Pomoćnik ministra zdravlja Dubravka Šaranović nedavno je najavila da će ministar zdravlja tehničkoj vladi predložiti da se za nekoliko lekova za koje ne postoji zamena napravi izuzetak i odredi cena, a galenskim laboratorijama će se preporučiti da proizvode medikamente poput kapi i masti za oči koje nedostaju na tržištu.

Šaranović je kazala da je tokom sastanka sa predstavnicima Ministarstva trgovine dogovoreno da odluku o korekciji cena lekova donese nova vlada, a da za one koji nemaju cenu ako su deficitarni i važni su za lečenje neke od bolesti ili je zdravlje građana zbog toga ugroženo, cenu odredi ministar zdravlja.

Ona je objasnila da tehnička vlada ne može da formira cenu lekova, zbog čega se nada da će nova vlada brzo biti formirana da bi se razrešila situacija s nestašicom lekova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track