BEOGRAĐANI I NOVOSAĐANI NAJČEŠĆE NA BOLOVANJU: Evo koliko ODBIJAJU OD PLATE ako se lečite 30 dana!
Foto: Shutterstock

KURIR ISTRAŽUJE

BEOGRAĐANI I NOVOSAĐANI NAJČEŠĆE NA BOLOVANJU: Evo koliko ODBIJAJU OD PLATE ako se lečite 30 dana!

Društvo -

Primanja se umanjuju za 35 odsto, a na prosečnu platu od 46.879 dinara samo jedan dan kad niste radili koštaće vas 746 dinara

Radnik s prosečnim primanjima koji je u oktobru proveo 30 dana na bolovanju zbog zdravstvenih problema koji ne spadaju u profesionalne bolesti dobio je 16.407 dinara manju zaradu!

Za 10 radnih dana provedenih na bolovanju zaposlenom će zarada od 46.879 dinara, koliko je iznosila prosečno u oktobru, biti niža za 7.458 dinara, dok će ga samo jedan dan odsustva sa posla koštati 746 dinara. I pored velikih odbitaka od plate, za prvih šest meseci 2017. čak 113.840 građana Srbije provelo je na bolovanju duže od 30 dana, a najviše bolesnih bilo je u martu, kada je zbog bolesti s posla odsustvovalo 24.127 zaposlenih.

Bolovanje su najčešće koristili Beograđani, Novosađani i Nišlije, a najčešći razlozi za bolovanje bili su trudničko, odnosno porodiljsko odsustvo (32.416 slučajeva), zatim povređivanje, trovanje i druge slične nezgode zbog kojih su s posla odsustvovala 27.243 zaposlena.

foto: Kurir

Zbog tumora svakog meseca je na bolovanju bilo u proseku 2.500 osoba, odnosno ukupno 15.004 slučaja za šest meseci 2017. godine.

Naknada za bolovanje do 30 radnih dana iznosi 65 odsto od proseka zarada radnika za godinu dana pre otvaranja bolovanja i ona pada na teret poslodavca. Ako je bolovanje duže od mesec dana, naknadu isplaćuje država i ona se umanjuje isto za 35 odsto, ali osnovica za obračun bolovanja nije više prosek zarade za prethodnih godinu dana nego osnovna zarada bez toplog obroka, markice za prevoz i regresa.

Prema pravilniku o utvrđivanju profesionalnih bolesti, u Srbiji postoji 56 oboljenja za koja je utvrđeno da su posledica boravka na radnom mestu i za koja se zarada isplaćuje 100 odsto u slučaju bolovanja.

foto: Shutterstock

Dok radnike zanima koliko će im zarada biti manja zbog vremena provedenog na bolovanju, poslodavcima, kako tvrdi Nebojša Atanacković predsednik Unije poslodavaca Srbije, najveći problem prave kraća bolovanja:

- Najveći problem poslodavcima predstavljaju bolovanja od dve do tri nedelje. Ako je reč o ozbiljnom razlogu, onda tu zaposlenom koji je bolestan treba pružiti punu podršku. Ali često se dešava da neko ide na bolovanje skoro mesec dana, zaključi ga na nekoliko dana, pa ga ponovo otvori. Dešava se da neko kome je potrebno nekoliko slobodnih dana za nešto otvori bolovanje. Poslodavci imaju primedbu što i lekar opšte prakse može dati do dva meseca bolovanja.

NEKE OD PROFESIONALNIH BOLESTI ZA KOJE SE ISPLAĆUJE ZARADA 100%

- Trovanje olovom, živom, arsenom, fosforom, alkoholima ili estrima, pesticidima

- Oboljenja izazvana jonizirajućim zračenjem

- Oboljenja izazvana bukom

- Oboljenja izazvana vibracijama

- Paraliza nerava usled prenaprezanja i dugotrajnog pritiska

- Tropske uvezene bolesti izazvane virusima i bakterijama

- Virusni hepatitis

- Parenteralna infekcija izazvana virusom HIV

- Tuberkuloza

- Azbestoza pluća

- Pneumokonioza rudara ugljenokopa

- Astma

- Hronični opstruktivni bronhitis

- Kontakt dermatitis

- Maligne bolesti

SLAVICA TOMČIĆ - Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV Dr Kurir sa Dr Predragom Konom: Ima li razloga za strah od vakcina u Srbiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track