NIKO NE KONTROLIŠE BUDŽET BIA: Ove godine dobiće 5,3 milijarde dinara, ali se ne zna na šta će trošiti
Foto: Marina Lopičić

RASPODELA NOVCA

NIKO NE KONTROLIŠE BUDŽET BIA: Ove godine dobiće 5,3 milijarde dinara, ali se ne zna na šta će trošiti

Društvo -

Predlog Zakona o budžetu svake godine predmet je skrupulozne analize političkih partija, organizacija civilnog društva i građana, a ove godine posebnu pažnju privukla je stavka kojom se za BIA izdvaja 5,3 milijarde dinara.

Ova stavka za razliku od ostalih nije bliže definisana. Nema nikakvih naznaka kako će taj novac biti da bude korišćen. Momir Stojanović, bivši direktor VBA i predsednika skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbednosti u prošlom sazivu parlamenta kaže da tako treba da bude.

"Kada bi se budžet BIA detaljno razlagao došlo bi se u opasnost da se odaju poverljive informacije. Stojanović je upozorio da bi, recimo, preko iznosa za plate moglo da se izračuna koliko zaposlenih ima BIA. Ali, prema njegovim rečima, "to što podaci o budžetu BIA ne treba da budu dostupni javnosti ne znači da ne treba da budu kontrolisani. Posao kontrole budžeta BIA treba da obavljaju poslanici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti".

Stojanović je ukazao da "od kako je formiran novi saziv skupštine taj odbor postoji samo na papiru". Nema izveštaja skupštini i kao da postoji prećutni dogovor da se službe ne kontrolišu.

"Na žalost došli smo u situaciju da službe kontrolišu skupštinski odbor umesto da bude obrnuto", kaže Stojanović.

Za kapitalne projekte BIA naredne godine će se izdvojiti 271 milion ali se ne navodi o kakvim projektima je reč. Na istom mestu stoji da će se za iste svrhe u 2019. godini izdvojiti 301 milion.

Poslanik DS Radoslav Milojičić izjavio je da sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti o budžetu nije održana i da je njegov rad obesmišljen.

(Kurir.rs/Fonet/Danas)

Foto Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) STOLTENBERG EKSKLUZIVNO POTVRDIO ZA KURIR: KFOR ostaje na Kosovu i neće smanjivati broj vojnika!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track