RADIĆ: Vojna saradnja Srbije dublja sa NATO, nego s Rusijom
Foto: Marina Lopičić

analiza stanja

RADIĆ: Vojna saradnja Srbije dublja sa NATO, nego s Rusijom

Društvo -

Analiza vojne saradnje Srbije sa NATO i Rusijom pokazuje da su odnosi sa NATO znatno složeniji i dublji, jer se tu prepliću razne forme saradnje u obuci, opremanju i međunarodnom angažovanju, navodi vojni analitičar i publicista Aleksandar Radić.

"Diskurs u javnom mnjenju je drugačiji od balansiranog pristupa odbrambene politike - ako sudimo po medijskom izveštavanju, Srbija se oslanja na rusku vojnu podršku, ali ako analiziramo konkretne aktivnosti, onda je primetno da Vojska Srbije dinamično sarađuje sa članicama NATO", objašnjava ovaj vojni analitičar u danas objavljenom autorskom tekstu za portal Juropean Vestern Balkans (European Western Balkans)..

foto: Ministarstvo Odbrane

Niz čitanih tabloida, međutim, svakodnevno stvara predstavu o potpunom strategijskom osloncu na Istok, piše on u tekstu pod naslovom "Vojna saradnja - Da li je Srbija bliža Zapadu ili Istoku?" Radić podseća da su, u turbulentnoj eri odnosa NATO i Rusije, padobranci Vojske Srbije u junu 2017. imali vežbu sa ruskim padobrancima, a u novembru - sa američkim padobrancima.

On primećuje i da se u zemljama regiona koje su odlučne da bezbednosni model grade kao članice NATO i već su postale punopravne članice ili žele da to ostvare, otvoreno kritički gleda na poziciju Srbije i prenaglašeno se razvoj vojne saradnje Srbije i Rusije posmatra kao izvor potencijalnog prodora ruske "tvrde moći".

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Ipak, ukazuje Radić, zajedničke vežbe pripadnika Vojske Srbije sa ruskim kolegama novija su tema, za razliku od aktivnosti sa članicama NATO, koje su rutinske i uhodane od 2006. kada je Srbija ušla u program Partnerstvo za mir. Vojno-vojna saradnja Rusije i Srbije u prošlosti se, napominje on, svodila na razmene oficira na školovanju i poneki kurs, dok je prva zajednička aktivnost na obuci većeg formata održana novembra 2014. u Srbiji.

S druge strane, u aktivnostima sa NATO i bilateralno sa članicama tog saveza, Vojska Srbije ima desetine i desetine vežbi i mnogobrojne aktivnosti, zaključuje Radić uz napomenu da je Srbija pretežno orijentisana na članice NATO i kada se radi o ugovorima za vojnu nabavku koji su potpuno komercijalne prirode.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

STOLTENBERG: Ne razgovaramo sa Srbijom o ulasku u NATO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track