BROJ OBOLELIH RASTE IZ DANA U DAN: Čak 55 Nišlija obolelo od malih boginja, lekari upozoravaju da će broj biti još veći!
Foto: Profimedia

epidemija prijavljena pre dve nedelje

BROJ OBOLELIH RASTE IZ DANA U DAN: Čak 55 Nišlija obolelo od malih boginja, lekari upozoravaju da će broj biti još veći!

Društvo -

NIŠ - Broj obolelih od malih boginja u Nišu porastao je na 55, a među obolelima je sve više odraslih osoba čiji vakcinalni status nije poznat, izjavio je načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zoran Veličković.

"Sva deca mlađa od 12 godina koja su obolela od malih boginja nisu vakcinisana, što je zabrinjavajuće", rekao je Veličković.

On je kazao da se broj obolelih konstantno povećava, tako da će i danas od Instituta "Torlak" biti zatražene nove analize uzoraka pacijenata za koja se osnovano sumnja da imaju male boginje.

Epidemija malih boginja u Nišu prijavljena je pre dve nedelje, nakon što je "Torlak" potvrdio da je petoro dece obolelo od morbila.

Veličković je ranije upozorio da je procenat vakcinisane dece u Nišu i dalje nezadovoljavajući, jer je MMR vakcinu (protiv morbila, zauški i rubeola) primilo oko 80 odsto dece.

Prema istraživanju epidemiologa, u Nišu ima više od 9.000 dece koja nisu primila nijednu dozu vakcine.

Kako Beta saznaje u Prekršajnom sudu u Nišu u toku su tri prekršajna postupka protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu decu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia, Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track