Najnovije vesti

NAJVEĆI REGIONALNI FESTIVAL NAUKE USKORO U BEOGRADU: Biće predstavljena solarna kuća budućnosti, tajni agenti, naučni bicikl...
Foto: Fonet/Festival nauke

naučna manifestacija

NAJVEĆI REGIONALNI FESTIVAL NAUKE USKORO U BEOGRADU: Biće predstavljena solarna kuća budućnosti, tajni agenti, naučni bicikl...

Društvo

Festival nauke biće održan od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu a posetice će moći da vide više od 55 postavki, četiri izložbe i brojne projekte među kojima i solarnu kuću budućnosti, najavili su danas organizatori.

 

U sklopu festivala biće prikazan i naučni bicikl kojim se može dopuniti mobilni telefon ili osvetliti soba, dok će se na naučnoj bini, u filmovima, tražiti tajni naučni agenti i objasniti, u pomoć fizičara, i razne tačke koje se izvode cirkusima.

 

Na najvećem festivalu te vrste u regionu učestvovaće više od 700 naučnika, koji će, kako je rečeno "kroz svet naučnih izazova provesti sve zaljubljenike u nauku". Direktorka te, 11. po redu manifestacije, Ana Petrović je rekla na konferenciji za novinare da će program i ove godine biti "jak i raznovrstan", da je centralna tema festivala "pokret" a jedna od novina naučni poligon "Nauka u pokretu".

Glavna programska koordinatorka Festivala nauke Aleksandra Patenković je izrazila zadovoljstvo zbog uspešne saradnje sa sve većim brojem institucija ne samo iz zemlje, dodavši da će na festivalu učestvovati predstavnici više od 75 škola, fakulteta i instituta iz Srbije. Najavljeno je i učešće naučnika i iz SAD, Francuske, Estonije, Izraela, Bugarske i Poljske.

 

"Najbolji osnovci i srednjoškolci Srbije prikazaće svoje ideje u oblasti matematike, fizike, robotike, programiranbja hemije... u zoni "Ekspertinejdžeri".

 

Naučno fantastična bina ugostiće i francusku trupu "la Bel Apokalips" koja će uz pomoć fizičara objasniti cirkusantske tačke" od kojih posetiocima zastaje dah.

 

Poljski film "Hevelčiuze" će tražiti tajne naučne agente, dok će beogradski Hemijski fakultet spojiti svet nauke sa filmskom muzikom. Interaktivne postavke "Nauka bez prestanka" predstaviće originalne naučne izazove, a spojem tehnologije, nauke i istorije će arheološka prošlost dobiti novi život u virtuelnoj stvarnosti.

 

Generalni sponzor festivala je NIS, prijatelj maniferstacije je Telekom MTS dok je suorganzator Beogradski sajam. Partner je ambasada SAD a festival su podržali Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum, ambasada Izraela i Francuski institut.

 

(Kurir.rs/Beta)

Foto Fonet/Festival nauke

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...