TRAJE DO NEDELJE: Počelo onlajn testiranje za prekvalifikacije u IT sektoru
Foto: Profimedia

TRAJE DO NEDELJE: Počelo onlajn testiranje za prekvalifikacije u IT sektoru

Društvo -

Onlajn testiranje 12.300 građana, koji su se prijavili na konkurs za prekvalifikacije u IT sektoru, počelo je danas i trajaće do nedelje, 17. decembra.

Kandidati koji ostvare najbolje rezultate u rešavanju upitnika i zadataka za utvrđivanje profesionalnih sposobnosti i interesovanja, kao i tipova ličnosti i poznavanja engleskog jezika, dobiće priliku da pohađaju programe prekvalifikacije i steknu znanje u nivou programera-početnika.

Na konkurs Kancelarije za IT i eUpravu se, prema rečima direktora Mihaila Jovanovića, i ovog puta javio se rekordan broj kandidata najrazličitijih profila. "U ovoj fazi želimo da utvrdimo sklonost i sposobnost kandidata da se uspešno bave informacionim tehnologijama", rekao je on.

Među prijavljenima, naveo je Jovanović, 52 odsto je završilo fakultet, dok je 48 procenata prijavljenih završilo srednju školu.

"Čak 61 odsto njih je nezaposleno, a prosečna starost kandidata je 33 godine", precizirao je Jovanović, a navodi se u saopštenju Kancelarije. Proces selekcije biće završen do kraja godine, a najbolji među njima dobiće priliku da tokom obuke, koja će biti organizovana širom Srbije, savladaju neke od najpopularnijih programskih jezika - Java, Java Script, PHP, i .Net i C, a programi će trajati između tri i šest meseci.

Program prekvalifikacija pokrenut je radi smanjenja nezaposlenosti i obezbeđivanja kadrova za IT sektor, a kreiran je na osnovu istraživanja koje je pokazalo da u narednih godinu dana 118 IT kompanija u Srbiji planira da zaposli 1.000 programera-početnika.

Obuke su nastavak uspešnog pilot-projekta, pokrenutog na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava premijerka Ana Brnabić.

U okviru projekta do sada je obučeno 97 polaznika, od kojih 70 odsto pohađa stručnu praksu ili je pronašlo posao u nekoj IT kompaniji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track