(KURIR TV) ULAZIMO U EU BEZ ČLANSTVA U ALIJANSI: Tvrdi ambasador Srbije u NATO Miomir Udovički
Foto: Kurir

(KURIR TV) ULAZIMO U EU BEZ ČLANSTVA U ALIJANSI: Tvrdi ambasador Srbije u NATO Miomir Udovički

Društvo -

Ambasador Srbije u NATO Miomir Udovički gost je emisije “Da se ne lažemo” koja se emituje na www.kurir.rs, fbstranici Kurira i našem YouTube kanalu. Ambasador Udovički kaže da je Srbija okružena sa šest članica NATO i dve zemlje koje teže članstvu te da nam ta činjenica govori da moramo da sarađujemo sa ovom vojno-političkom organizacijom. Međutim to ne znači da Srbija mora da uđe u NATO da bi ušla u EU.

"Nema pritiska na nas da moramo da budemo članica NATO i njihov je stav da svaka zemlja određuje svoju budućnost", izjavio je Udovički i dodao da bi ulazak u NATO pomogao naš ulazak u EU, ali da to nije uslov.

"Sasvim je moguće da Srbija uđe u EU a da ostane vojno neutralna", rekao je on.

Na pitanje kako u NATO komentarišu našu saradnju sa Rusijom Udovički kaže da sekretarijat Alijanse ne postavlja nikakve uslove i da je "naša stvar da sarađujemo sa kim hoćemo".

"Najvažnije je da budemo transparentni i da svuda istaknemo šta je naš legitimni interes i zbog čega", objasnio je ambasador.

Udovički je objasnio da se kredibilitet Srbije podigao i da se članice NATO to sve više cene. On je dodao da Srbija može da doprinese stabilnosti regiona a da je pozicija naše zemlje prepoznata kao konstruktivna.

foto: Kurir

Ambasador je naglasio da je saradnja sa NATO potrebna zbog njihovog prisustva na KiM i da Srbija očekuje da KFOR tamo ostane što duže jer su oni garant mira i stabilnosti.

"Sigurno da je KFOR koji je poslednja zaštita srpskog stanovništva dole i saradnja naše vojske sa njima je dobra", rekao je ambasador i dodao da bi drugi razlog saradnje bilo i to što smo okruženi sa 6 zemalja članica NATO i 2 kandidata.

"Ako imate toliku većinu članova jedne organizacije, onda je najprirodnije da sa njome sarađujemo i vidite kakva vam je korist od toga", objasnio je ambasador.

On je dodao da bi saradnja mogla da se odrazi na našu vojnu industriju, ali i privlačenje investitora u zemlju.

foto: Kurir

Na pitanje koliko je novca prikupljeno za poverilački fond za uništavanje zastarele municije i oružja u Srbiji, ambasador je objasnio da mi imamo višak oružja kojem je istekao rok i koji je opasan a za koji nema uslova za skladištenje.

"Onda je jedan broj zemalja na interesovanje naše strane formirao taj fond da bi u našem zavodu u Kragujevcu podigli kapacitete da se može uništiti to oružje. Predviđeno je da taj fond ima preko 3,7 miliona evra a preko 2 je već prikupljeno", objasnio je ambasador.

Udovički je naglasio da je od 2013. do ove godine sa NATO i SAD održano oko 66 vojnih vežbi, a sa Rusijom šest.

"Ove godine je bilo predviđeno 34 sa NATO zemljama, a sa ruskom stranom tri ili četiri", rekao je on.

foto: Kurir

Na pitanje da li sa kolegama iz NATO govori o bombardovanju Srbije, ambasador je rekao da "sve što je neprijatno niko neće da pokreće, pogotovo oni koji su to činili".

"Ali mi nikada ne zaboravljamo ono što je bilo, niti Srbija treba da zaboravi. Naše je da gledamo samo kako ćemo ubuduće sarađivati i šta da činimo", rekao je on i dodao da su svi oni veoma svesni šta se tu dešavalo.

Udovički je rekao da "koliko zna" nije bilo reči o većem prisustvu američkih snaga u jugoistočnoj Evropi, jer to još uvek nije ni stav SAD naročito zato što u ovom trenutku imaju bitnije prioritete.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track