Matijević: Završni ispit sveden na prepoznavanje
Foto: KURIR

USPRS

Matijević: Završni ispit sveden na prepoznavanje

Društvo -
Završni ispit za osmake "dezorijentisao" je i prosvetne radnike i učenike, jer nije pružio informaciju o tome koliko je savladan nastavni plan i program, ocenio predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević

BEOGRAD - Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Dragan Matijević ocenio je da je završni ispit za osmake "dezorijentisao" i prosvetne radnike i učenike, jer, kako kaže, nije pružio informaciju o tome koliko je savladan nastavni plan i program.

Zadaci su skoro u celosti bili svedeni na prepoznavanje, a na srednjem i višem nivou uklonjena su pitanja vezana za morfologiju, sintaksu i tumačenje obrađenih književnih dela, o kojima su učenici morali da steknu svoj sud, ocenio je Matijević.

"Ovo je bio test koji je urušavao učeničku motivaciju i nudio neznalački put pukog prepoznavanja činjenica, test koji je marginalizovao značaj i sadržaj predmeta, a učenike i prosvetne radnike pretvorio u izvršioce nejasnog i besmislenog posla", naveo je Matijević u saopštenju.

Kako kaže, na testu su svi nivoi znanja isto vrednovani, pa su dobri đaci izjednačeni sa onim prosečnim i lošim, stvoren je lažni utisak da su postignuti ciljevi obrazovnog procesa jer su rezultati testa dobri, a učenicima je dato pravo da dobiju bodove na testu iako ne poznaju službeno pismo Republike Srbije.

On smatra da je svođenje testa na zaokruživanje odgovora pogubno za motivisanje đaka i profesora i glavni uzrok spora prosvetnih radnika i nadležnih ustanova.

Matijević je mišljenja da je test iz matematike bio nešto ozbiljniji, ali da je i ovde došlo do promašaja, jer je, kako je rekao, ključ za rešavanje 11. zadatka bio pogrešan.

"Nezadovoljni su učenici koji su vredno radili i suočili se sa niskim nivoom zahteva na testu iz srpskog jezika. Nezadovoljni su i profesori koji tokom školske godine sami sebi predaju lekcije iz nastavnog programa za koje učenici više nemaju motivaciju jer se ti sadržaji ni ne očekuju na završnom ispitu", naveo je predsednik USPRS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track