ALARMANTNO: Srbija postala zemlja samaca
Foto: Profimedia

Ova je država u izumiranju

ALARMANTNO: Srbija postala zemlja samaca

Društvo -

Posledica toga je samo 65.000 beba rođenih prošle godine, što je istorijski minimum još od 1914. Ako se stanje ne popravi, na ovim prostorima će živeti neki drugi narodi

Srbija je zemlja sa skoro milion neženja i više od 700.000 neudatih žena, a posledica toga su svega 64.763 bebe rođene u 2016, što je istorijski minimum još od 1914. godine.

Jedan od razloga što Srbija polako nestaje jeste i to što čak 380.000 momaka i 243.000 devojaka između 25 i 40 godina, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, nije stupilo u brak, a to su godine kada bi trebalo da formiraju porodicu.

Srbija se prazni

Iako ove brojke datiraju od pre šest godina, situacija se nije promenila nabolje. Znači, u Srbiji živi 1,7 miliona samaca, a prema poslednjim podacima u našoj državi ima nešto više od sedam miliona stanovnika, tačnije 7.040.272.

Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, ističe da su Srbi jedna od šest najstarijih nacija u Evropi i među osam najsiromašnijih na svetu.

- Prošle godine u Srbiji je umrlo 102.000 ljudi, a rođene su 64.763 bebe. Ako se tako nastavi, već 2225. godine na ovim prostorima će živeti neki drugi narodi. To su svega dva veka. Najbolji dokaz da Srbija nestaje jeste to što će od 4.709 sela za deceniju i po nestati 1.200. U 200 sela nema mladih ispod 20 godina. Prosečna starost u selima je preko 60 godina, a u Srbiji 43 godine. Srbija nam se prazni. S nestankom sela nestaje i Srbija - naglašava Gulan.

foto: Printscreen

Traže žene u Albaniji

Neženje iz Srbije, naročito sa sela, da bi zasnovali porodicu, mlade pokušavaju da nađu u Albaniji, Rusiji i Ukrajini.

- U saradnji sa Srpsko-crnogorskim udruženjem Morača-Rozafa iz Albanije do pre nekoliko godina pomagali smo momcima iz Novog Pazara, Sjenice, Nove Varoši, Priboja i Prijepolja da pronađu devojke u okolini Skadra. Sklopljeno je preko 300 brakova, u kojima je rođeno više od 560 mališana. Zahvaljujući tome na Pešteru su posle 30 godina ponovo otvorene tri škole - ističe Čeda Vučićević, sekretar humanitarne organizacije Stara Raška.

foto: Printscreen

Vladica Gavrilović, pokret Tri plus

KAD UĐU U BRAK, POMOĆI IM ZA POSAO

Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta za decu Tri plus, ističe da je jedan od razloga negativnog prirodnog priraštaja veliki broj mladih koji nisu u braku:

- Uplašeni za egzistenciju porodice koju bi stvorili, ne stupaju u bračnu zajednicu. Jedino rešenje koje pokret vidi, pored finansijske motivacije za podsticanje rađanja, jeste i finansijsko sankcionisanje onih koji ne stupaju u bračnu zajednicu. Ukoliko stupe u bračnu zajednicu i nemaju posao, moraju biti prioritet pri zapošljavanju i dodeli subvencija za samozapošljavanje. Da bi nas bilo koliko nas ima sada, neophodno je da 45 odsto porodica ima troje i više dece, umesto 7,8 odsto, koliko ih ima danas. Za 30 do 40 godina sa ovim tempom mi ćemo biti manjina u svojoj zemlji.

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Profimedia, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PRUŽI RUKU: KAKO STE I KAKO MOGU DA VAM POMOGNEM? Ova pitanja postavili smo jednom deki i i njemu i nama ULEPŠALI DAN!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track