OČERUPALI TITOVO BLAGO: Ukradeni Brozov sat prodat za 3,5 miliona franaka
Foto: Profimedia

NACIONALNA SRAMOTA: Pokradena zaostavština Josipa Broza, pokojnog predsednika SFRJ

OČERUPALI TITOVO BLAGO: Ukradeni Brozov sat prodat za 3,5 miliona franaka

Društvo -

Još jedan detalj koji svedoči o sudbini Titove bogate zaostavštine jeste to što se jedan od četiri spiska njegove imovine i danas krije i vodi kao najstrože čuvana tajna

Skupi automobili, puške, sablje, nakit, umetničke slike, ordenje, pa čak i jedan od najskupocenijih satova na svetu, marke „filip patek“, koji je lično kupio i nosio Josip Broz Tito, a procenjen je da vredi čak 3,5 miliona švajcarskih franaka - nestali su bez traga.

Pokradene Brozove umetnine su najčešće odlazile van granica Srbije i u stranim zemljama prodavane su na crno.

Konkretno, prestižni sat marke „filip patek“ prodat je na aukciji u Švajcarskoj, a pre više decenija ga je kupio lično Tito za 350 franaka i nosio ga je za života. Dragoceni predmeti su kradeni iz kuće u kojoj je živela Jovanka Broz, veliki deo iz državne vile Mir na Dedinju i nekoliko objekta u njenom kompleksu, a brojni eksponati nestali su i iz nekoliko muzeja.

foto: Profimedia

Predmetima se gubi svaki trag i glas, a pored ogromne materijalne vrednosti koju imaju, oni su predstavljali i istorijsko i nacionalno blago nekadašnje SFRJ, a danas Srbije. Još jedan detalj koji prekriva velom misterije Titovu bogatu zaostavštinu je, prema otkriću advokata Tome File, koji je zastupao Jovanku Broz, to što se jedan od četiri spiska imovine krio i vodio kao najstrože čuvana tajna.

- Pokojna Jovanka mi je rekla da je pet-šest komisija prolazilo kroz kuću u kojoj je stanovala, i svaki put je posle njihove posete ostajalo sve manje stvari. Na kraju ništa nije ostalo, ni četkice za zube - kaže Fila i dodaje:

Tajna imovina

- Osnov priče je da komunistički vođa ne može da ima imovinu, a samim tim ni da ostavi nasleđe. Trebalo je da se predstavi da su bili bez ičega, a to je onda služilo kao pokriće za pljačku svega. Nakon Titove smrti nađena su četiri spiska, za tri se zna, i oni su upućeni naslednicima Jovanki, Žarku i Miši, i njima su raspodeljene uniforme, muštikle, neke bezvredne stvari... Pravu tajnu krije taj četvrti spisak, koji niko nikad nije video i koji je proglašen za državnu tajnu. Da je krao šta je ko stigao, potvrđuje i istoričar umetnosti Živko Brković.

foto: Profimedia, Shutterstock

Tito lovac

- Vrednost te imovine ne može da se proceni, ne postoji kriterijum po kojem bi mogla da se iznese određena brojka. Kada hoću da kažem koliko je to sve vredno, ja figurativno navedem sto milijardi dolara, ali i to je smešno. Najvrednije stvari su bile u vili Mir, kako se sad naziva, a ona je zapravo Memorijalni centar Josipa Broza Tita. Tamo su bile arheološke zbirke, skulpture, nakit, slike najvećih slikara, puške. On je imao čitav objekat s lovačkom opremom u kojem su bile puške, karabini, sve što je potrebno za lov, pošto je bio pasionirani lovac. Postojala je i Staljinova sablja, ali se svemu tome gubi trag, nestala su odlikovanja, satovi, štafete, stotine komada dragog kamenja i dijamanata - tvrdi Brković i dodaje da je zbog javnog govora o ovoj temi i sam bio šikaniran.

Joška Broz, foto: Profimedia, Shutterstock
foto: EPA Saša Stanković

Titova udovica

TUŽNA SUDBINA JOVANKE

Ubrzo nakon Titove smrti udovica doživotnog predsednika Jovanka Broz je izbačena iz kuće u beogradskoj Užičkoj ulici, u kojoj je s njim živela 35 godina. Isterana je tokom noći, uz pretnju pištoljem i, kako je sama tvrdila, bez ikakvih stvari. Posle dve godine borbe stigla joj je garderoba, ali su joj oduzeta dokumenta, pa čak i telegrami saučešća, kao i fotografije na kojima je Tito.

Činjenice

ŽIR OD DŽONA LENONA I JOKO ONO

- Od japanskog cara Akihita dobio je foto-aparat

- Od predsednika Egipta Nasera dobio je drevnu vazu, staru čak 4.700 godina

- Od Staljina je dobio zlatnu komandantsku sablju iz 19. veka, sa balčakom od zlata okovanog dijamantima, kojih ima oko 1.000

- Od Džona Lenona i njegove supruge Joko Ono dobio je dva žira i molbu da ih zasadi u rezidenciji

Silvija Slamnig - Foto: Profimedia; Shutterstock; EPA; Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ekskluzivno: Zavirili smo u Titovu vilu Galeb u Igalu, ono što je izgrađeno pre 40 godina i dalje ostavlja bez daha!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track