APEL POSLANICIMA U SKUPŠTINI SRBIJE: Ne stavljati  porodice dece sa teškim bolestima pred izbor zaposlenja ili roditeljstva
Foto: Shutterstock

sporan predlog novog zakona

APEL POSLANICIMA U SKUPŠTINI SRBIJE: Ne stavljati porodice dece sa teškim bolestima pred izbor zaposlenja ili roditeljstva

Društvo -

BEOGRAD, 12. decembra - Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) apeluje da se majkama dece sa smetnjama u razvoju ne ukida pravo na nadoknadu zarade dok brine o svom detetu, u slučaju kada primaju pomoć za negu trećeg lica, a što predviđa novi predlog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji se nalazi pred poslanicima Narodne skupštine.

foto: Porfimedia

To bi u praksi značilo da će se roditelj vrlo moguće naći u okolnosti da "vrši izbor" između roditeljstva i zaposlenja, a pojedinačni iznos na dodatak za negu i pomoć drugog lica iznosi oko 10. 000 dinara na mesečnom nivou, i ne treba da zavisi od drugih primanja porodice, navodi se u saopštenju ove organizacije.

MODS upozorava da se porodice koje imaju decu sa teškoćama u razvoju i porodice dece sa retkim bolestima ionako nalaze u veoma teškom položaju i iscrpljujućoj borbi za svoju decu, da troškovi za negu deteta ovakve dece su značajno veliki i da mogu da dovedu porodicu do ivice siromaštva.

Pored toga ova organizacija upozorava da ,novi predlog Zakona ne određuje visine ni jednog davanja, niti predviđa njihovo usklađivanje sa inflacijom, pa će realni iznosi novčanih davanja takođe biti nepoznati.

foto: Marina Lopičić

Zato MODS poziva da se Zakonom definiše nominalni iznosa novčanih davanja, kao i način obračunavanja cenzusa, i obaveza da se nominalni iznosi usklađuju najmanje dva puta godišnje sa kretanjem troškova života na teritoriji Republike Srbije.

U septembru 2017. godine pravo na dečiji dodatak, čiji je redovan iznos nešto manji od 3.000 dinara mesečno., ostvarilo je 337.687 dece, što je skoro svako četvrto dete u Srbiji, podseća ova organizacija i pozdravlja mogućnost ostvarivanja prava na još jedan dečiji dodatak u toku godine (tzv. 13. dečiji dodatak).

Međutim, kako smatraju, ovo pravo bi trebalo proširiti sa srednjoškolaca i na decu koja pohađaju osnovnu školu.

foto: Shutterstock

MODS poziva Vladu, resorno ministarstvo i narodne poslanike da preispitaju pomenute predloge Zakona, kako bi finansijska podrška porodicama i deci bila jednako dostupna i nediskrimintorna, kao i utvrđivanje iznosa dečijeg dodatka i transparentnost izdvajanja za decu.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo ko je izneo šokantne tvrdnje da je radikal Spaho poslanicima podvodio prostitutke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track