DRAMATIČNA RAZLIKA U PODELI KUĆNIH POSLOVA: Žene crkavaju, muškarci uživaju
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

DRAMATIČNA RAZLIKA U PODELI KUĆNIH POSLOVA: Žene crkavaju, muškarci uživaju

Društvo -

Žene svakog dana najmanje pola sata peru veš i peglaju, a muškarci se u proseku ovim poslom bave svega jedan minut na dan

Kad završe radni dan na poslu, žene premorene dolaze kući, ali ne da se odmore, već da nastave s radom, jer čeka ih: čišćenje, ribanje, usisavanje, pranje sudova i veša, peglanje, spremanje ručka, bavljenje decom...

Dok se žene „lome“, muškarci sebe znatno manje daju u kućnim poslovima.

Ribanje i peglanje

Tako prosečna žena u Srbiji na kuvanje ručka i pripremanje drugih obroka potroši sat i po dnevno, dok se muškarac ovim aktivnostima bavi svega 10 minuta na dan. Na čišćenje stana, usisavanje i brisanje prašine, ženama ode ceo jedan sat, a muškarcima 15 minuta. Najdramatičnija razlika je u pranju i peglanju veša. Žene svakog dana po pola sata odvoje da bi cela porodica nosila čistu i opeglanu garderobu, a muškarci se u proseku ovim poslom bave samo minut na dan! Ovi podaci su zvanični, iz analize korišćenja vremena stanovništva Zavoda za statistiku, a utešna vest za lepši pol je to što od 2015. postoji tendencija većeg uključivanja muškaraca u kućne poslove nego što je to bilo 2010. godine.

foto: Kurir

Duple uloge

Psihoterapeut dr Zoran Milivojević kaže da ovakve podele datiraju od davnih dana kad su postojale jasne društvene uloge.

- Ovi podaci ukazuju da su polne uloge u našoj kulturi još uvek prisutne. Nekad su postojale društvene uloge u kojima su žene bile okrenute održavanju doma, a to podrazumeva brigu o kući, hrani, deci... Muškarci su bili ti koji su zarađivali novac. Međutim, društvene uloge su u savremenim tokovima počele da se dezintegrišu, pa sada imamo situaciju da su žene na svoju postojeću ulogu dodale još jednu, počele su da rade. U želji da postignu ravnopravnost, počele su da se takmiče s muškarcima u poslovnom delu, ali su im ostale i obaveze iz kuće. Danas je sve dosta liberalnije, a što se tiče raspodele kućnih poslova, najbitnije je da dvoje postignu dogovor o njihovom obavljanju i da se pridržavaju sporazuma - smatra Milivojević i dodaje da model ponašanja među partnerima najpre dolazi iz primarne porodice.

Iz Grupe za razvojnu inicijativu SeCons ističu da se ovako postavljeni odnosi u porodici prenose i na druge sfere društvenog života.

- Na primer, kad razmišljaju o ulasku u preduzetništvo, žene navode da im je veoma važna podrška porodice, jer u suprotnom nemaju kome da delegiraju kućne poslove - navode iz SeCons.

Silvija Slamnig - Foto: Profimedia

Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost

PODJEDNAKO RADITI KUĆNE POSLOVE

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković kaže da celokupno društvo mora da se trudi kako bi se promenili ovakvi obrasci ponašanja.

- Partneri treba da postignu pravedan dogovor i da se podjednako brinu o kućnim poslovima. Kad je reč o brizi o deci, čini mi se da se u poslednje vreme očevi vidno više angažuju oko dece, što je odličan pomak - kaže Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track