BRUKA! NEMCI OTPUŠTAJU U INĐIJI: Od države uzeli 1,4 miliona evra pa dele otkaze
Foto: Fonet

Mutne radnje

BRUKA! NEMCI OTPUŠTAJU U INĐIJI: Od države uzeli 1,4 miliona evra pa dele otkaze

Društvo -

Kompanija „IGB automotiv komp“ proglasila oko 30 radnika tehnološkim viškom iako je od Srbije dobila novac za zapošljavanje 510 radnika u novom pogonu

Fabrika grejača za sedišta za putničke automobile „IGB automotiv komp“ iz Inđije, koja je na ime subvencija za otvaranje 510 radnih mesta od države dobila 1,4 miliona evra, proglasila je oko 30 radnika tehnološkim viškom, među kojima i jednu osobu sa invaliditetom, saznaje Kurir.

Radnicima koji su radili kao redari u dva fabrička pogona ove nemačke kompanije iznenada su uručena rešenja o otkazu. Dan ranije su im na račun legle i pare za otpremninu, što ih je, kažu, zbunilo.

Hvataju se za glavu

- Ljudi su bez najave dobili otkaze. Među otpuštenima je i jedan bračni par koji je podigao dva kredita od 1,2 miliona dinara za vantelesnu oplodnju i sad su oboje ostali bez posla. Otkaz je dobila i jedna žena invalid i njen suprug, iako imaju troje dece. Firma od države uzima novac za zapošljavanje novih radnika, nedeljno zaposli od 10 do 50 ljudi, a radnici koji su godinama radili za stalno izbačeni su na ulicu - kaže izvor Kurira upoznat sa situacijom u fabrici „IGB automotiv“.

Invalid Branka Đorđević kaže da je dobila otkaz iz osvete jer je dobila firmu na sudu pre dve godine.

- Mene i supruga su pozvali zajedno da dođemo u firmu, iako smo bili redari u različitim pogonima. Od portirnice do kabineta direktora Dalibora Berića nas je sprovelo obezbeđenje koje je direktor angažovao za tu priliku jer se bojao da ga radnici gnevni zbog otkaza ne napadnu. Direktor nam je rekao da će na ta mesta obučiti i zaposliti druge radnike. Nova radna mesta će nazvati drugim imenom i uzeti ponovo novac od države - kaže Branka i dodaje da se konsultovala s advokatom, koji joj je rekao da se firma dobro zakonski ogradila i da samo ona kao invalid rada ima šanse na sudu.

Premašili broj zaposlenih

U mejlu iz kompanije „IGB automotiv komp“ nismo dobili odgovore koliko je zaposlenih proglašeno tehnološkim viškom i zbog čega. Umesto toga, poslali su nam informacije da u Srbiji posluju duže od 10 godina i da uredno izmiruju sve svoje obaveze, kako prema 2.200 zaposlenih, tako prema državi i dobavljačima:

- Sa Vladom Srbije potpisan je sporazum o subvenciji zapošljavanja i definisan broj zaposlenih na neodređeno vreme, koji je odavno premašen, i to za više od 150 zaposlenih.

Dragan Dobrašinović

JEDAN VID ZLOUPOTREBE

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija ističe da ne bi bio problem to što privatna kompanija otpušta radnike nego što je uzela pare od države za zapošljavanje novih radnika.

- To je jedan vid zloupotrebe koji se mogao očekivati. Vlast neće da ih kontroliše da ne bi kvarila odnose s investitorima. Na primer, uzmu subvencije i prime 50 radnika, onda ih otpuste, pa prime još 50 i tako dobiju subvencije za 100, a imaju ukupno 50 zaposlenih.

Slavica Tomčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track