GRUPA ZA SLOBODU MEDIJA: Premijerka nije održala reč i odgovorila na 13 zahteva za poboljšanje medijske situacije
Foto: Zorana Jevtić

protest

GRUPA ZA SLOBODU MEDIJA: Premijerka nije održala reč i odgovorila na 13 zahteva za poboljšanje medijske situacije

Društvo -

BEOGRAD - Grupa za slobodu medija najoštrije danas protestuje što premijerka Ana Brnabić ni posle više od mesec dana nije odgovorila na 13 zahteva za poboljšanje medijske situacije u Srbiji, iako se javno obavezala da će to učiniti u roku od dve nedelje posle sastanka sa predstavnicima Grupe 14.novembra ove godine, kada su joj ti zahtevi predati.

Činjenicu da premijerka Brnabić nije održala reč, Grupa za slobodu medija u saopštenju tumači kao njeno odbijanje da prizna postojanje velikih problema u medijskoj sferi, pa time i kao odsustvo političke volje da se oni rešavaju istinskim dijalogom sa novinarskom strukom.

Ignorisanje Grupe, čiji su predstavnici, za razliku od premijerke i pojedinih ministara, u proteklih mesec dana pokazali maksimalnu uzdržanost i poštovali dogovor da se započeti dijalog javno ne komentariše dok Vlada ne odgovori na postavljene zahteve, upućuje na zaključak da je i sam poziv na sastanak bio neiskren.

Grupa za slobodu medija neće učestvovati u stvaranju privida da je počelo rešavanje problema novinarske profesije i medijske industrije, niti davati legitimitet nastojanjima Vlade da u domaćoj i međunarodnoj javnosti stvori sliku o dijalogu sa medijskom zajednicom.

foto: Zorana Jevtić

Novinarska i medijska udruženja, okupljena u Grupi za slobodu medija, neće priznati ni jednu verziju Medijske strategije u čijoj izradi suštinski i bez ograničenja nisu učestvovali i njeni predstavnici i zadržavaju pravo da u javnosti vode aktivnu kampanju protiv nametanja ovog dokumenta.

Grupa za slobodu medija smatra da odbijanje krivičnih prijava za napad na novinare prilikom inauguracije predsednika Srbije obesmišljava dalji rad predstavnika novinarskih i medijskih udruženja u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara i ponovo protestuje što, uprkos blagovremenom zahtevu, nisu bili pozvani na sastanak sa republičkom tužiteljkom Zagorkom Dolovac.

Manipulativnim i površnim svođenjem problema na polarizaciju medijske sfere i neutemeljenim ocenama da u Srbiji nema objektivnih novinara, ne može se prikriti činjenica da vlasti ne vide medije kao deo demokratskog procesa, već kao sredstvo za ostvarivanje sopstvenih interesa i borbu protiv neistomišljenika.

foto: Printscreen Youtube

Grupa za slobodu medija smatra da bez slobodnog, profesionalnog i odgovornog novinarstva i uređenog medijskog tržišta, koji su lišeni političkih i finansijskih uticaja i pristisaka, nije moguće ostvarivanje javnog interesa, jačanje demokratskog poretka, niti uspostavljanje održive stabilnosti u društvu.

Sve dok nadležni državni organi i institucije budu suzbijali i ograničavali slobodu medija i slobodu izražavanja i zanemarivali političke, finansijske i normativne probleme medijske scene, na koje se upozorava i u izveštajima Evropske unije, Grupa će organizovati protestne akcije i tražiti podrsku javnosti za ostvarivanje svojih zahteva, navodi se na kraju saopštenja.

(Kurir.rs/FoNet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: HRVATIMA PRETI 12 GODINA ROBIJE? Tužilaštvo odlučuje šta će biti sa huliganima sa derbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja