TITA SU KIDNAPOVALI NA 13 DANA! KADA SE VRATIO NIJE BIO VIŠE ISTI: Poslednja ispovest Jovanke Broz! EVO I ŠTA JE OTKRILA O DRAŽI
Foto: EPA Saša Stanković

supruga doživotnog predsednika sfrj

TITA SU KIDNAPOVALI NA 13 DANA! KADA SE VRATIO NIJE BIO VIŠE ISTI: Poslednja ispovest Jovanke Broz! EVO I ŠTA JE OTKRILA O DRAŽI

Društvo -

Scenarista i reditelj Milan Šarac ovih dana potpisuje monodramu-ispovest "Ja, Jovanka Broz" koja je uveliko u pripremi i koja će, kako smatra, izazvati šok u javnosti i osvetliti zatamnjene delove naše istorije.

Lajtmotiv monodrame zapravo je predsmrtna želja i oporuka nekadašnje prve dame velike Jugoslavije, gotovo zavetna ispovest data nekoliko meseci pred smrt.

Šarac je otkrio nekoliko ekskluzivnih detalja za Večernje novosti.

On kaže da mu je Jovanka ispričala da je govorila Titu da preda preostale Dražine kosti njegovoj porodici.

"Neka ih njegova porodica sahrani gde želi. Uvek sam to govorila, ne samo kad se oko toga u narodu komešalo, ubeđivala sam ga da je to najbolje rešenje. Nisam, nažalost, uspela da ga ubedim", rekla mu je Jovanka.

Ona je u ispovesti Milanu Šarcu otkrila i detalje iz vremena kada je počeo "neviđeni atak" da je odvoje od Tita.

"Došla sam u rezidenciju, a Tita nema. Nestao. Gde je? Niko ni reč da kaže. Nije ga bilo 13 dana. Bila sam u šoku. Nisam mogla nikome da kažem, mislim na svetsku javnost, niti da ga sama tražim. Zamislite, države bez šefa države. Nestao čovek u po bela dana. Kad su ga vratili, nije to bio onaj moj Tito. To je bio prvi dan našeg konačnog razdvajanja. Gde je bio? Ko ga je kidnapovao? Ispričala sam to samo Radu Čečuru, mom šefu obezbeđenja, pukovniku policije", priznala je Jovanka.

U monodrami će se videti da se Titova udovica nikada nije odrekla svoje pravoslavne vere. Bez obzira na režim u čijem je korenu bio ateizam. Šarac svedoči da je od njega Jovanka tražila da se sretne, zapravo da je poseti mitropolit Amfilohije. To se i dogodilo, o čemu je svedočio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

Šarac navodi i da nije znao koji je bio epilog razgovora Jovanke i mitropolita, ali kaže da je Amfilohije kao najveću želju imao to da održi opelo na mestzu gde su položene Dražine kosti.

"Da li mu je Jovanka nešto rekla, ja ne znam, ali je mene zavetovala da joj on služi opelo kada dođe trenutak njenog odlaska u večnost. Mitropolit nije bio tada u Srbiji, ali je nekoliko dana po Jovankinoj sahrani služio pomen u Kući cveća", rekao je Šarac.

Iz obimnog materijala koji nije ušao u scenario, Šarac je za "Novosti" izdvojio i prizor iz vremena kada je Haški tribunal sudio Slobodanu Miloševiću. Šarac priča da je Jovanka veoma uvažavala porodicu Milošević.

"Jovanka je u jednom trenutku, potpuno spontano, kazala: 'Moj Milane, vidiš kako govore neistinu da se Miloševićev otac ubio. Da se obesio. Nije to istina, Milane. Njega su ubili jer je bio ruski čovek. Voleo je Rusiju. Zato su ga ubili'".

Ulogu Jovanke Broz u ovoj monodrami igraće glumica Snežana Savić jer, prema rečima reditelja i scenariste Milana Šarca, ona "po svemu, a posebno po moralnom načelu, ali i fizičkoj sličnosti sa Jovankom Broz, zaslužila tu ulogu".

Šarac je u deo života Jovanke Broz ušao po preporuci, zlatnoj ulaznici koju mu je poverio general Đoko Jovanić, prvi komandant i zavičajac iz Like Titove Jovanke.

Kurir.rs/Novosti/Milena Marković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ko je zapravo bio Tito?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track