DANAS JE SVETI NIKOLA! SAMO KURIR ČITAOCIMA DARUJE DVA POKLONA: Ne propustite poster ikonu sa crkvenim kalendarom za 2018. godinu i slavski dodatak
Foto: Kurir

SREĆNA SLAVA!

DANAS JE SVETI NIKOLA! SAMO KURIR ČITAOCIMA DARUJE DVA POKLONA: Ne propustite poster ikonu sa crkvenim kalendarom za 2018. godinu i slavski dodatak

Društvo -

Danas Srpska pravoslavna crkva obeležava Svetog Nikolu, a Kurir svoje čitaoce, sad već tradicionalno, daruje sa dva vredna poklona.

Poster s ikonom Svetog Nikole sadrži najvažnije datume pravoslavnog kalendara za 2018. godinu, a u slavskom dodatku pronaći ćete sve o slavi i običajima koji se vezuju za proslavu Nikoljdana.

Pored toga, za naš dodatak ekskluzivno govori i Svetlana Ceca Ražnatović, koja otkriva kako se Sveti Nikola praznuje u njenom domu, ko priprema slavsku trpezu i koja jela su neizostavna na njenoj slavskoj trpezi.

Na poslednjoj strani dodatka nalazi se sličica za slavsku sveću koju možete da isečete.

foto: Kurir

Nikola Mirlikijski, poznatiji kao Sveti Nikola Čudotvorac, jedan je od najvećih hrišćanskih svetitelja, a pored mnogobrojnih Srba koji proslavljaju Svetog Nikolu, ova slava se obeležava i kao hramovna i manastirska slava SPC.

Svoj duhovni put Nikola je počeo u manastiru Novi Sion kod strica, gde se i zamonašio.

Posle smrti roditelja, svu nasleđenu imovinu razdelio je siromašnima.

Prema predanju, vođen čudesnim glasom, krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe.

Preminuo je 19. decembra po novom, odnosno 6. decembra po starom kalendaru 343. godine, a taj dan se danas obeležava njemu u čast.

Kaže se da ovu ovu slavu polovina Srba slavi, dok druga polovina ide na slavu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track