UNIŠTIO IH JE JEDAN OD NAJGORIH POROKA, A OVO SU NJIHOVE ISPOVESTI: Kad sam počeo da pijem, više se nisam bojao oca alkoholičara koji me je tukao
Foto: Shutterstock

tragično

UNIŠTIO IH JE JEDAN OD NAJGORIH POROKA, A OVO SU NJIHOVE ISPOVESTI: Kad sam počeo da pijem, više se nisam bojao oca alkoholičara koji me je tukao

Društvo -

Zdravo, ja sam Marija, i ja sam alkoholičarka! Ovako se predstavljaju članovi grupe Anonimnih alkoholičara na svojim sastancima.

U prizemnoj prostoriji jedne višespratnice u centru grada na „seansi” prošle srede bilo ih je sedmoro. Bez obzira na kišu i hladno vreme, neki od njih ne bi propustili kafu za okruglim stolom ni za šta na svetu. Samo kafu. Doduše, bilo je i izuzetaka.

foto: Jelena Spasić Jevremović

- Ja sam i kokakoličarka - izvadila je sredovečna žena iz tašne omiljeni napitak, dok je u drugoj ruci držala plastičnu čašu s kafom.

Pošto su se prisutni udobno smestili u stolice poređane ukrug, najstarija od četiri dame podelila je spise i nakon nekoliko trenutaka tišine, predstavila se sa neizostavnim „alkoholičarka” i počela naglas da čita prvu stranicu.

- Naš osnovni cilj je da ostanemo trezni i pomognemo drugim alkoholičarima da ostvare stanje treznosti - završila je sa čitanjem gotovo u istom trenutku kada je u sobu ušla - „goruća želja”.

Tako članovi ovog udruženja nazivaju novopridošlice. Lepuškasta, crnokosa devojka u moderno iscepanim farmerkama na kolenima i bež kaputu. Ovo joj je bio treći sastanak. Nečujno je sela. Ubrzo je uzela reč. I ona je alkoholičarka.

foto: Profimedia

Zaglibljena u piće

- Danas mi je mesec i 20 dana. Presrećna sam. Vodim dnevnik i precrtavam dan po dan bez alkohola. Živim sa dečkom i svakog dana mu se hvalim, a on se čudi zašto mu to stalno pričam. Ništa više ne planiram. Zovu me drugarice i pitaju gde ću za Novu godinu. A mene to ne zanima. Bitan mi je samo ovaj dan, da dovedem sebe u red. Hvala vam puno, divni ste - u dahu se otvorila tridesetjednogodišnja devojka.

A potom počela da zamuckuje.

- Baš sam zaglibila u alkohol. Mama me se odrekla, udaljila se od mene, prosto smatra da ja nisam njena ćerka. Otac se jedini trudio da mi pomogne, slao me u bolnicu. Možda su geni u pitanju jer mi je deda s očeve strane bio alkoholičar. Do 18. godine samo sam tri puta popila piće. Sećam se da sam na jednom rođendanu popila čašu vina. Opustila sam se, sve mi se okretalo, ali me je ispunjavalo. Posle je to počelo da se ponavlja vikendom po kafanama, pa sam prešla na žestinu. Pila sam najviše votku - ispovedala se studentkinja prava.

foto: Shutterstock

Rešila je da sve kaže.

- Dotakla sam dno. Ni higijena mi više nije bila bitna. Da l’ me komšija vidi, da l’ sam raščupana, bleda. Ništa. Samo da dođem do svoje doze. Svađala sam se na ulici sa ljudima. Vređala, bila agresivna i prepotentna - priča.

Shvatila je da je samo „jedna od njih” kada je dugogodišnji član Ranko (45) ispričao svoju životnu priču.

Zvezda sahrana

- Već u petom, šestom razredu probao sam prvo piće i oduševio se. Sećam se da sam pio belo vino i tekilu. Otac mi je, takođe, bio alkoholičar i nasilan. Tukao me je i plašio sam ga se kad god je pijan. Ali kada sam počeo da pijem, prestao sam da ga se bojim. Bežao sam od kuće kroz prozor i odao se ulici - objašnjava Ranko.

Nije mogao da ostavi alkohol ni kad se oženio.

foto: Profimedia

- Nisam sebe doživljavao uopšte kao alkoholičara. Išao sam čak i na jogu, smatrao sam da imam neke druge probleme. Nisam se treznio bukvalno dok ne poljubim patos. Bio sam, što se kaže, zvezda sahrana. Bebu sam dobio sa 39 godina, ali i dalje sam pio svakodnevno, i to samo žestinu. Sećam se poslednjeg pijanstva pored bebe, o kojoj uopšte nisam brinuo. Posle toga, žena me je bukvalno odvukla u ovo udruženje. Pomislio sam: i ćale mi je alkos, zbog toga sam i ja alkos... pa neće valjda i moje dete to biti - ispričao je Ranko, koji je već par godina „čist”.

Nema rasprave

Za okruglim stolom ima samo govornika. Nema dijaloga. I voditelj seanse Snežana (62) ima svojih nekoliko minuta za izlaganje.

- Još pre 12 godina sam prvi put potonula u alkohol sa bivšim mužem. Toliko sam bila u alkoholu, da sam prestala da radim. Iako se užasavam lekara i institucija, slučajno sam se pregledala i imala sam jako loše rezultate. Znala sam da ne mogu više da nastavim da živim na taj način i nisam pila sedam-osam godina - priseća se Snežana.

foto: Profimedia

Međutim, pre četiri godine imala je, kako kaže, duboku emotivnu krizu.

- Tada sam bila preterano samouverena, mislila sam da sam bivši alkoholičar. Popila sam nekoliko gutljaja. Ubrzo sam bila tamo gde i pre 12 godina. Jela sam samo krompir i hleb da bih imala za piće.

Ipak, nije se predavala.

- Sve dok sebi nisam priznala da sam nemoćna pred alkoholom nisam došla ovde. Prva tri sastanka sam bila vrlo oprezna, tek sam posle progovorila. Sada sam radosna i beskrajno zahvalna. Da mi neko sada zabrani da dolazim na ove sastanke, bila bih jako nesrećna - zaključila je najstarija članica.

Nismo sekta

Program Anonimnih alkoholičara ima šest strana, izvodi se u 12 koraka i u jednom delu članovi se obraćaju Bogu.

- Naš program je duhovni, a ne religiozni. Kod nas ima i ateista i mi nismo sekta. Fizička treznost nam je baza, a mi doprinosimo emocionalnom, mentalnom i duhovnom razvoju - kaže Snežana, i dodaje da udruženje broji oko 40 članova.

(Kurir.rs/Blic, M.Tašković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! MUŽ PUCAO U ŽENU NASRED ULICE! Još jedno porodično nasilje?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track