TAČKA NA SLUČAJ DŽEVDETA AJAZA, POTVRDA I OD ADVOKATA: Srbija ga izručila Turskoj
Foto: Medija centar Srbije

Srbija odbila njegov zahtev za azil

TAČKA NA SLUČAJ DŽEVDETA AJAZA, POTVRDA I OD ADVOKATA: Srbija ga izručila Turskoj

Društvo -

BEOGRAD - Srbija je izručila Turskoj političkog aktivistu, Kurda Dževdeta Ajaza, koji je tražio azil u Srbiji u koju je došao nakon što je osuđen na 15 godina zatvora, ponovo je danas ustvrdila njegova advokatica Ana Trkulja u izjavi za AP.

Ajaz, državljanin Turske, prebačen je u ponedeljak uveče iz centra za strance, u kome se nalazio nakon što je njegov zahtev za azil odbijen, rekla je Trkulja agenciji AP.

"Imam informaciju da je u Turskoj", rekla je ona.

Kako tvrdi, izručenje Ajaza je u suprotnosti sa preporukama Komiteta UN protiv torture, koji je tražio od Srbije da se uzdrži od izručenja.

Predsednik tog Komiteta Jens Modvig objavio je u ponedeljak na svom Tviteru da Srbija mora da bude svesna svojih obaveza prema tom Komitetu.

Ajaz je u Turskoj osuđen za kršenje ustavnog poretka na 15 godina zatvora.

On je početkom ove godine zatražio azil u Srbiji.

Britanska agencija Rojters navodi izjavu neimenovanog predstavnika srpske policije, koji je, kako navodi agencija, insistirao na anonimnosti, da je srpski sud doneo odluku o izručenju, jer su svi preduslovi za tako nešto ispunjeni, kao i da je odluku potpisala ministarka pravde Nela Kuburović.

"Apel UN je usledio nakon te odluke i policija je mogla samo da je sprovede", rekao je taj zvaničnik, kako ga citira Rojters.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Medija centar Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track