GRUPA MIGRANATA PROTESTUJE KOD TOVARNIKA: Traže da im se otvore granice i da ih puste u Hrvatsku
Foto: Tanjug / Tanja Valič

izgubili strpljenje

GRUPA MIGRANATA PROTESTUJE KOD TOVARNIKA: Traže da im se otvore granice i da ih puste u Hrvatsku

Društvo -

ZAGREB - Veća grupa migranata okupljena je u blizini Graničnog prelaza Tovarnik, na srpskoj strani granice ka Hrvatskoj, a portparol Policijske uprave Vukovarsko-sremske Domagoj Džigumanović tvrdi da za sada nema informacija o bilo kakvim pokušajimada uđu u Hrvatsku.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dado Đilas

Kako je javila zagrebačka N1 tv. grupa migranata je na tom prostoru postavila šator, a, iako se prema rečima Džigumanovića oni nalaze na srpskoj teritoriji, njih obezbeđuje više desetina pripadnika hrvatske policije.

Tu je parkirano više policijskih automobila, a situaciju, kako se navodi, nadzire i policijski helikopter.

"Oni su nekakvom protestu tokom kojeg pregovaraju s policijom i tamošnjim službama nadležnim za njih. Sve što se događa nadzire hrvatska policija i za sada nismo imali pokušaja prelaska državne granice. Stanje je pod kontrolom",

rekao je Džigumović.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP/ Darko Vojinović

Najveći broj čine porodice s decom, a ima i trudnica, prenosi ovaj medij i dođe da oni nose transparent "Mi postojimo".

Migranti traže da ih hrvatska policija propusti jer, kažu, da ih strpljenje izdaje.

"Neki od ovih ljudi su u srpskim kampovima više od dve godine. Deca treba da idu u školu, život se mora nastaviti, a ovo nije život. Želimo da nam otvore granice, ali to nije zahtev. Zar je zahtev tražiti pravo na normalan život?", zapitala Sija, migrant iz Irana.

U Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije su rekli agenciji Beta da se i "ovoga puta radi o zloupotrebi i manipulaciji migrnata od strane predstavnika pojedinih nevladinih organizacija".

Komesar Vladimir Cucić je rekao da sada, "nema nikakve šanse" da Hrvati propuste migrante preko granice, isto kao što to ni Madjari nisu uradili tokom sličnih protesta ranije ove godine.

On je izrazio očekivanje da će migranti i sami ubrzo shvatiti da su zlupotrebljeni i izmanipulisani i podsetio da su predstavnici pojedinih NVO isto to i ranije radili u Srbiji.

Hrvatska policija dovezla je maricu i pet policijskih automobila, ali incidenata nije bilo, prenela je televizija N1.

U Adaševcima kraj Šida je smešten Prihvatni centar za migrante.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ISTRAGA PRI KRAJU! Evo šta još treba da uradi Tužilaštvo da podigne optužnicu protiv Zorana Marjanovića?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track