MIGRANT KOJI JE U ŠASIJI AUTOBUSA UŠAO U HRVATSKU VRAĆEN U SRBIJU: Hrvati mu nisu dali azil jer je nelegalno ušao u zemlju
Foto: AP

migrantska kriza

MIGRANT KOJI JE U ŠASIJI AUTOBUSA UŠAO U HRVATSKU VRAĆEN U SRBIJU: Hrvati mu nisu dali azil jer je nelegalno ušao u zemlju

Društvo -

Mladi migrant iz Iraka, koji je u Hrvatsku ušao u šasiji autobusa koji je vozio od Beograda do Zagreba vraćen je u Srbiju, potvrdio je danas ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, a preneli su hrvatski mediji.

"On je već predat srpskim policajcima, odnosno vraćen je u Republiku Srbiju", kazao je Božinović, pojašnjavajući da je sve učinjeno na osnovu sporazuma o readmisiji sa Srbijom. Na pitanje da li je 21-godišnjak, koji je uhapšen bez dokumenata nakon što je u Hrvatsku ušao vozeći se satima u šasiji autobusa, zatražio azil, ministar je pojasnio da je "za azil prvi i osnovni uslov zakonit ulazak u Hrvatsku".

"Republike Hrvatska sprovodi politiku EU-a. U ovom trenutku primili smo 40 osoba iz Sirije koje su došle iz kampova u Turskoj. Oni su u postupku rešavanja svog statusa, dobijanja azila i biće integrisani u hrvatsko društvo. Takođe je 77 osoba preseljeno iz Italije i Grčke i to je put kako se sprovodi evropsko zakonodavstvo, kako se sprovodi nacionalno zakonodavstvo i rešavaju statusna pitanja migranata", kazao je Božinović a preneo Index.

Što se tiče majke poginule devojčice iz Avganistana na koju je naleteo voz, Božinović je rekao da ona nije tražila azil.

"Ona je legalno ušla jer joj je hrvatska policija dozvolila da uđe sa detetom koje je nastradalo u tom tragičnom događaju. Međutim ti ljudi nisu bili u Republici Hrvatskoj, niti se taj slučaj dogodio u Republici Hrvatskoj. Hrvatska policija je u toj izuzetnoj situaciji reagovala tako što je majku s detetom, ali ne i celu grupu, prevezla do prvog mesta gde je bilo moguće dati hitnu pomoć", rekao je Božinović. Nažalost, dodao je, dete je preminulo.

"A majka nije trazila azil nego je tražila da se vrati u grupu sa kojom se približila hrvatskoj granici", rekao je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto ilustracija AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! OVK ĆE PONOVO UBIJATI SRBE?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track