KRVI IMA DOVOLJNO ZA PET DANA: Ali Institut za transfuziju primaće davaoce čak i za praznike
Foto: Petar Lazović

dobra situacija

KRVI IMA DOVOLJNO ZA PET DANA: Ali Institut za transfuziju primaće davaoce čak i za praznike

Društvo -

Direktorka za medicinsku delatnost Instituta za transfuziju krvi doktorka Olivera Savić je izjavila danas da je po pitanju rezervi krvi situacija stabilna.

"Imamo petodnevne rezerve, a Institut za transfuziju radi i danas, kao i 1. i 2. januara... Praznici jesu prilika da se posvetite sebi i porodici. Ipak, ima i onih koji zavise od vaše humanosti i dobre volje. Recimo, oni čije lečenje zavisi od rezervi krvi", kaže Savić.

On je rekla da će 1. i 2. januara raditi punkt u Urgentnom centru od 9 do 16 časova i Institut od 8 do 15 časova, što je standardni program rada tokom novogodišnjih praznika, jer ima onih koji žele da dođu baš 1. januara.

Doktorka kaže da je Nova godina period darivanja i podseća da je Savet Evrope rekao da je najveći dar kada možete da date krv.

"Moram da priznam da naši sugrađani, dobrovoljni davaoci su to razumeli i shvatili i imamo ljude davaoce porodice koje tradicionalno vole da dođu prvog januara i tako započnu Novu godinu", rekla je Savić. Navela je da je ovo lepa i uspešna godina za službu transfuzije krvi pošto je Institut ove godine imao skoro 2.500 davanja više nego prethodne godine, više od 66.800.

To je, kako kaže, zbog bolje kampanje i dve sportske akcije.

U nastupajućoj godini kreće reorganizacija službe transfuzije kada će se bolničke banke baviti samo pacijentima, a četiri velike službe, Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac će se baviti prikupljanjem, istakla je doktorka.

"U tom cilju ćemo od 1. januara preuzeti službe transfuzije u Šapcu i Smederevu i već 3. januara smo gosti u tim gradovima sa našom ekipom", rekla je Savić.

Naši davaoci su dobro informisani, svesni i odgovorni prema činu davanja krvi, zaključila je Savić.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Foto Petar Lazović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track