(FOTO, VIDEO) OVAKO JE TO MARŠAL RADIO: Sa Davorjankom vodio ljubav toliko glasno da se partizanska delegacija pokupila i otišla
Foto: Privatna Arhiva

ljubavni život vođe sfrj

(FOTO, VIDEO) OVAKO JE TO MARŠAL RADIO: Sa Davorjankom vodio ljubav toliko glasno da se partizanska delegacija pokupila i otišla

Društvo -

Bila je skoro 30 godina mlađa od Tita, ali je na njega imala veliki uticaj

Josip Broz Tito imao je dve strasti - lov i lepe žene. Jedna od njih, o kojoj se najmanje zna je sigurno Davorjanka Zdenka Paunović, uoči rata studentkinja francuskog jezika.

"Tito je 29 godina mlađu Davorjanku upoznao uoči rata. Postala mu je sekretarica, a nakon okupacije Zagreba, preselili su u Beograd. Tu se njihov poslovni odnos pretvorio u nešto drugo", kaže istoričar Čedomir Antić.

"Par je proveo zajedno najteže ratne dane, bili su zajedno u doba najvećih borbi, a kad je Titu u posetu u Glavni štab stigla Herta Has, njegova prva nevenčana supruga, odmah joj je postalo jasno da Davorjanka i Tito zapravo žive zajedno", nastavlja Antić koji tvrdi da je zapravo Davorjanka bila njegova najveća ljubav.

Pisac Vladimir Arsenijević kaže da ga Titova ljubav prema Zdenki, kako ju je zvao, ne čudi:

"Ona je imala klasičnu lepotu koja je odgovarala onom što je Broz očekivao od žene. S druge strane, Tito je odisao seksualnošću koja je prerasla njegove lične odnose. Taj njegov odnos prema masama imao je takođe erotičnost kakvu promovišu svi veliki lideri", kaže on.

Prva godina rata zapravo je bila godina njihove najstrastvenije ljubavi, ali i najstrastvenijih svađa. Antić kaž da je među partizanima bio propagiran moral u kom nije bilo mesta za privatne i lične odnose.

"Davorjanka i Tito živeli su u partizanskom logoru, gde nije bilo privatnih odaja i sve razgovore su mogli da čuju i drugi, bez obzira koliko lični bili".

Jednu takvu anegdotu ispričao je i bivši slovenački partizan Franc Leskošek. Njegovu delegaciju Tito je jednom pozvao na sastanak.

"Stražar ispred Titovih vrata rekao mi je: "Možete da uđete, Tito vas čeka". Kad smo ušli u sobu u njoj nije bilo nikog. Iz susjedne prostorije čuli su se uzdasi i krici praćeni jakom škripom kreveta. Krici su postajali sve glasniji, a škripa kreveta sve jača. Izgledalo je da će se krevet raspasti, a osoba u jaucima izdahnuti. Rekao sam drugovima da izađemo napolje i prošetamo jer ko zna kada će se sve to završiti. Nakon šetnje, zatekli smo u sobi raspoloženog Tita. Pogledao je na sat i rekao: "Ne smeta što ste zakasnili, ja sam obavljao neke važne i neodložne poslove"".

Ali i svađe između Davorjanke i Tita bile su strastvene. Kada jednom Tito požalio svom ličnom pratiocu Đuri Vujoviću Špancu i ispričao mu zašto se svađa sa Davorjankom, ovaj mu je savetovao: "Druže Tito, ja bi nju streljao!"

Tito nije bio Davorjankina prva ljubav. Bio je to Jovo Kapičić, crnogorski komunista i kasnije upravnik Golog otoka. Jako je patio za Davorjankom, a najveća tuga ga je obuzela kad je nakon Igmanskog marša na Foči video Tita i Davorjanku kako jašu na konjima.

"Požalio se jednom svom prijatelju koji ga je utešio: "Nemaš za čim žaliti, ona je postala strašna osoba. Pred njom se niko ne usuđuje da nešto kaže, zbog nje padaju glave", priča Antić.

Iz Titovog okruženja mnogi nisu trpeli Davorjanku, pa se zbog nje čak jednom održao i partijski sastanak sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Na kraju sastanka, Tito je ustao i rekao: "Radite šta hoćete, ali ja bez nje ne mogu!" Vladimir Arsenijević kaže da "iako je ta veza trajala kratko, ostavila je jak trag". Zdenka je imala moć da ugrozi razne ambicije ljudi iz Titovog bliskog okruženja, pa je tako neposredno uticala i na političke odluke. U Titovoj kancelariji radila je sve do 1946. godine, kada je preminula u 25. godini života.

Postoje razne spekulacije, ali prema službenoj verziji umrla je od tuberkuloze.

Tito ju je čak poslao na lečenje u Moskvu, najboljim lekarima, ali se ona ubrzo vratila i nedugo nakon toga umrla. Budući da ju je jako voleo hteo je da je sahrane u vrtu Belog dvora, unutar njegove beogradske rezidencije. Nikom nije rekao za njenu smrt.

"U tom je vrtu sahranio i svog omiljenog konja i psa. Da se to dogodilo nekom drugom narodu, pisalo bi se o tome u udžbenicima kao o jednoj od najvećih nacionalnih uvreda i poniženja, ali kod Srba to nije slučaj. To samo govori šta je sve učinilo jednoumlje, varvarstvo i nasilje", smatra pisac Matija Bećković. Titov unuk Josip Joška Broz kaže: "Nakon Davorjankine smrti više niko nije o njoj smeo ništa da priča. A i kako bi? Došla je Jovanka i ko bi pred njom smeo da priča o Zdenki?" Ipak, u Beli su dvor još godinama dolazili članovi Davorjankine porodice da obilaze njen grob na godišnjicu smrti.

"Roditelji su joj pomrli, ali je ostala rodbina koja je dolazila, a kako su rekli, Tito nikad s njima nije dolazio na grob za godišnjicu smrti, niti je ikad bio tamo. Posle pada Miloševićevog režima i odlaska Miloševića iz Belog dvora, kompleks je delimično vraćen vlasnicima - naslednicima Karađorđevića, koji su kontaktirali njenu porodicu i nudili premeštanje posmrtnih ostataka u Požarevac, ali porodica nije bila zainteresovana", kaže Antić.

Danas grob održava porodica Karađorđević. Grob Davorjanke Zdenke Paunović ostaće izgleda zauvek u vrtu rezidencijalnog kompleksa.

(Kurir.rs/Blic/Express.hr)

Foto Printscreen Twitter

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ekskluzivno: Zavirili smo u Titovu vilu Galeb u Igalu, ono što je izgrađeno pre 40 godina i dalje ostavlja bez daha!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track