KURIR VAM DANAS DARUJE MEDALJON SA LIKOM MAJKE BOŽJE: Svi koji istinski ljube Hrista poštuju Onu koja ga je rodila
Foto: Kurir

SREĆAN BOŽIĆ

KURIR VAM DANAS DARUJE MEDALJON SA LIKOM MAJKE BOŽJE: Svi koji istinski ljube Hrista poštuju Onu koja ga je rodila

Društvo -

Kurir nastavlja tradiciju obeležavanja značajnih verskih praznika i danas vam, uoči Božića, poklanja medaljon sa likom Majke Božje u zlatotisku, osveštan u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

A sutra na Badnji dan poklon čudotvorna ikona Majke Božje.

foto: Kurir

Od apostolskih vremena pa sve do naših svi koji istinski ljube Hrista poštuju Onu koja ga je rodila, podizala i štitila dok je bio dete. Ako je Nju Bog Otac izabrao, Bog Duh sveti osenio, i ako se Bog sin uselio u Nju i bio joj poslušan u danima svoje mladosti, brinuo se o njoj viseći na Krstu - nije li svako ko ispoveda svetu Trojicu dužan da je poštuje?

Još u danima Njenog zemaljskog života Hristovi drugovi pokazivali su veliku pažnju i privrženost Majci Božjoj, posebno jevanđelist Jovan Bogoslov, koji je izvršavajući volju Njenog Božanskog sina, uzeo sebi i brinuo se o Njoj od kada mu je Gospod sa krsta uputio reči: "Evo ti majke."

Jevanđelist Luka je naslikao nekoliko Njenih ikona, neke zajedno sa Prevečnim Mladencem, druge bez Njega. Kada ih je doneo i pokazao ih Presvetoj Djevi, Ona s odobravanjem reče: "Blagoslov moga sina biće na njima", i ponovila je reči ispevane u domu Jelisavetinom: "Veliča duša moja Gospoda i obradova se duh moj Bogu, spasitelju mome."

foto: Kurir

Djeva Marija se tokom svog zemaljskog života uklanjala od slave koja joj je kao Majci Božjoj pripadala. Više je volela da živi u tišini i priprema sebe za prelazak u život večni. Do poslednjeg dana svog zemaljskog života ona se trudila da se pokaže dostojnom carstva Njenog sina, a pre smrti se molila da izbavi njenu dušu od duhova zlobe koji presreću ljudske duše na putu za nebo, pokušavajuči da ih ugrabe i odvuku sa sobom u ad. Gospod je uslišio Njenu molitvu i u času Njene smrti spusti se On sam sa neba sa mnoštvom anđela da prihvati Njenu dušu.

Pošto je Majka Božja molila i za to da se može oprostiti sa apostolima, Gospod je za čas Njene smrti okupio sve apostole, osim Tome, i oni su bili donešeni nevidljivom silom u Jerusalim iz raznih krajeva sveta gde su propovedali, da bi prisustvovali Njenom blaženom prelasku u život večni. Apostoli dadoše da se njeno telo sahrani uz pogrebne pesme, a posle tri dana otvoriše grobnicu da se još jednom poklone ostacima Majke Božje zajedno sa apostolom Tomom, koji je stigao u Jerusalim. Ali, oni ne nađoše telo u grobu pa se u nedoumici vratiše kući; a onda, za vreme trpeze, javi im se Majka Božja u vazduhu, sijajući svetlošću nebeskom, i reče im da je Njen sin proslavio i Njeno telo, i da Ona, vaskrsnuta, stoji pred prestolom Njegovim, i dade im obećanje da će biti uvek sa njima.

Apostoli sa velikom radošću proslaviše Nju ne samo kao Majku voljenog učitelja i Gospoda, već i kao nebesku pomoćnicu, kao zaštitnicu hrišćana i zastupnicu celog ljudskog roda pred Pravednim sudijom. I svuda gde je Hristovo Jevanđelje propovedano, proslavljala se i Njegova Prečista Mati.

(Kurir.rs/novasvest.com/Sveti Jovan Šangajski)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track