NUNS: Brnabićeva nema vremena
Foto: Zorana Jevtić

Nezavisno udruženje novinara Srbije

NUNS: Brnabićeva nema vremena

Društvo -

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) duboko je razočarano odlukom premijerke Srbije Ane Brnabić da se ne sastane sa misijom Evropske federacije novinara (EFJ), koja će 18. i 19.

januara boraviti u Beogradu.

Na poziv za razgovor sa delegacijom EFJ, koju će predvoditi predsednik Mogens Bliher Bjeregard, iz Vlade Srbije je stigao kratak birokratski odgovor: "Premijerka Ana Brnabić je zainteresovana za sastanak sa delegacijom EFJ, ali je zauzeta ranije utvrđenim obavezama".

Kako se navodi u saopštenju NUNS, Bjeregard je uputio 20.

decembra zvaničan dopis najvišim zvaničnicima Srbije sa molbom za sastanak sa njim, zamenikom direktora Međunarodnog instituta za štampu Skotom Grifinom i Oliverom Vujovićem, generalnim sekretarom Medijske organizacije Jugoistočne Evrope (SEEMO).

Dopis je poslat premijerki Brnabić, ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću, ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, ministarki pravde Neli Kuburović i predsedniku skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Mirku Krliću.

Prema stav NUNS, premijerka je svakako morala naći vremena za razgovor sa delegacijom EFJ upravo zbog misije sa kojom predstavnici te organizacije dolaze u Beograd.

Ranije je najavljeno da delegacija EFJ, u razgovorima sa predstavnicima vlasti i medijske zajednice, želi da ustanovi kakvo je stvarno stanje medijskih i novinarskih prava i sloboda u Srbiji.

Evropskoj federaciji novinara je poznato da stotine novinarskih i medijskih asocijacija, organizacija civilnog društva i medija, okupljenih u Grupi za slobodu medija, smatraju da su medijske i novinarske slobode u Srbiji veoma ugrožene, dok izvršna vlast na čelu sa Anom Brnabić tvrdi suprotno.

U tom kontekstu, ukazuje NUNS, posebno zabrinjava nedavna izjava premijerke da je napravila ozbiljan presedan kada se sastala sa predstavnicima Grupe za slobodu medija, "jer je reč o samo jednoj grupi".

U petak 19. januara na kraju konferencije na kojoj će biti predstavljeni rezultati godišnjeg istraživanja NUNS Indikatori za slobodu medija i bezbednost novinara, delegacija EFJ će javno sapštiti svoje utiske i stavove, najavljuje se u saopštenju.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track